MENIU

Sorin Oprescu îşi anunţă candidatura la preşedinţia României, în această după-amiază

Foto: NewsIn

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, îşi va anunţa astăzi candidatura la prezidenţiale, printr-o conferinţă susţinută în jurul orei 16.00, a declarat şeful de campanie al acestuia, Octav Cozmâncă. Suspansul este cu atât mai mai mare cu cât, în ultimele ore, pe site-ul personal al lui Sorin Oprescu a fost postat un ceas care numără orele, minutele şi secundele până la momentul "anunţului important".

Sorin Oprescu, poreclit "Doctorul", s-a născut pe 7 noiembrie 1951, în Bucureşti. Este de profesie chirug este divorţat şi are un fiu.

Sorin Oprescu ocupă din iunie funcţia de primar al Capitalei, o funcţia mult râvnită şi pentru care a candidat de trei ori.

Prima dată a candidat în 1998, dar a pierdut, la mustaţă, în faţa lui Viorel Lis, la o diferenţă de un procent. În 2000, a fost surclasat de Traian Băsescu, la o diferenţă foarte mică.

A treia oară însă a fost cu noroc. Pentru că PSD-ul a refuzat să-l susţină şi a propus un alt candidat, pe social-democratul Cristian Diaconescu, Sorin Oprescu a ales să participe la alegerile pentru primăria Bucureşti ca independent. Pe 21 aprilie 2008, Sorin Oprescu a demisionat din PSD. A câştigat alegerile, învingându-l pe democrat-liberalul Vasile Blaga.

Viaţa politică
: Sorin Oprescu va candida împotriva fostului său şef de partid, Mircea Geoană

Sorin Oprescu a devenit membru al PSD în 1995, iar un an mai târziu a fost ales consilier al PSD la Primăria Capitalei. A ocupat funcţia de preşedinte executiv al PSD, dar a pierdut-o în 2005 în faţa lui Adrian Năstase. A urmat înfrângerea din 2006, când a candidat la preşedinţia partidului împotriva lui Mircea Geoană.
Singura sa victorie politică a fost alegerea în funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti, în iulie 2006, din care a demisionat şase luni mai târziu.

S-a retras din PSD în aprilie 2008 supărat că partidul nu l-a propus candidat la Primăria Capitalei.

Anunţul candidaturii lui Sorin Oprescu vine la două zile după ce Traian Băsescu şi-a anunţat, la Sânnicolau Mare, candidatura la preşedinţia României