MENIU

Sondaj BCS: Traian Băsescu are cele mai mari şanse să fie ales preşedinte al Românei în toamnă

Foto: NewsIn

Dacă va candida în toamnă la alegerile prezindenţiale, Traian Băsescu are cele mai mari şanse să fie ales preşedinte al României, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetări Sociale.

Viaţa politică nu trezeşte interesul românilor. O arată un sodaj de opinie realizat de BCS în perioada 9 –16 iulie 2009. La întrebarea "Cât de mult vă interesează viaţa politică din România?", 43,5% dintre persoanele intervievate au răspuns că sunt interesate "destul de puţin", 27,5% foarte puţin/deloc. Doar 6% dintre cei care au răspuns sunt foarte interesaţi de viaţa politică românească, iar 21,5% sunt interesaţi.

40% din populaţia cu drept de vot va merge la scrutinul prezindeţial din toamnă, iar 35,2 procente spun că probabil că vor vota, conform BCS. Doar 10,4% dintre persoanele intervievate au declarat că nu vor merge să voteze la alegerile prezindeţiale, iar 9% spun că probabil nu vor vota. 5,4% din respondenţi nu au decis ce vor face.

Traian Băsescu are cele mai mari şanse să fie ales din nou preşedinte al României. Potrivit unui sondaj BCS, actualul şef al statului ar fi votat din nou de 35,4% din persoanele cu drept de vot. Pe locul doi ar ieşi liderul PNL, Crin Antonescu, cu 21,5 procente, în timp ce preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-ar clasa pe locul al treilea, cu 19,1%. Pe locul IV s-ar plasa Corneliu Vadim Tudor 7,9%.

PDL + PNL ar fi cea mai potrivită coaliţie guvernamentală (20,2%), reiese din sondajul de opinie realizat de BCS. Ţinând cont de ponderea partidelor în Parlament, pe locul doi în preferinţele românilor se află PSD+PNL, cu 19,5%, urmată de PSD+PDL, cu 19,2%. Pentru 23% dintre persoanele intervievate componenţa guvernului este indiferentă.

Sondajul de opinie al Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a fost realizat în perioada 9 - 16 iulie 2009, pe un eşantion de 1.069 de persoane în vârstă de peste 18 ani, cu o eroare de +/-3%.