MENIU

Socialiştii greci par să fi câştigat majoritatea absolută în Parlament, potrivit sondajelor

Foto: nationalpost.com

Partidul socialist grec PASOK condus de Giorgios Papandreou a câştigat duminică, potrivit aşteptărilor, alegerile legislative anticipate având perspectiva obţinerii majorităţii absolute în Parlament, în detrimentul conservatorilor aflaţi de cinci ani la putere, potrivit primelor exit-polluri.

PASOK a câştigat între 39,5% şi 44% din voturi, potrivit sondajelor efectuate de şapte institute elene ale căror rezultate au fost difuzate de televiziunile private Mega şi Skai. Un asemenea scor i-ar asigura PASOK majoritatea absolută în Parlament, adică între 151 şi 159 de locuri din cele 300.

Noua Democraţie a premierului în exerciţiu Costas Karamanlis înregistrează, potrivit sondajelor, un eşec de proporţii obţinând între 34,3% şi 37,3% din sufragii, adică între 94 şi 100 de mandate, faţă de 151 câte are în actualul Parlament.

Partidul Comunist Grec (KKE) îşi păstrează locul de a treia forţă politică, obţinând între 7,3% şi 8,3% din voturi, urmat de extrema-dreaptă (Laos), care are între 5% şi 6%, şi Coaliţia Stângii Radicale (Syriza) cu 3,9% până la 4,9% din sufragii.

Partidul Ecologişti-Verzi, creditat cu 2% până la 3% din voturi, ar putea crea surpriză dacă reuşeşte să treacă de pragul de 3% pentru a intra în Parlament, potrivit lui Yannis Mavris, directorul Institutului pentru sondaje Public Issue.

Confruntat cu o degradare a situaţiei finanţelor publice şi după o serie de scandaluri de corupţie care i-au slăbit guvernul, premierul conservator Costas Karamanlis a convocat în septembrie alegeri anticipate la jumătatea mandatului său, pentru a încerca să-şi asigure un larg consens care să-i permită să adopte măsuri de austeritate.

La rândul său, Georgios Papandreou, preşedinte al Internaţionalei Socialiste, a făcut campanie promiţând sprijin pentru cei cu venituri mici, relansarea economiei şi măsuri anticorupţie.

Venit din rândurile unei dinastii politice de lideri de centru-stânga, fiu al fondatorului PASOK, Andreas Papandreou, Giorgios Papandreou a fost ales în fruntea partidului în 2004, după ce a deţinut mai multe portofolii ministeriale în precedentele guverne socialiste.

Dacă Papandreou câştigă scrutinul, victoria sa marchează întoarcerea socialiştilor la putere după eşecul lor de la alegerile parlamentare din 2004 când au fost învinşi de Noua Democraţie a lui Costas Karamanlis.