MENIU

Situaţia dificilă a companiilor aeriene europene riscă să se prelungească

Foto: howstuffworks.com

Victime ale crizei economice mondiale, companiile aeriene europene înregistrează în prezent pierderi mari, iar această situaţie dificilă riscă să se prelungească odată cu revenirea preţului petrolului şi cu extinderea gripei porcine, arată o analiză a AFP.

Directorul general al British Airways, Willie Walsh, este mai degrabă pesimist şi a avertizat că nu se vede nicio îmbunătăţire imediată la orizont. La un an după ce a înregistrat un profit record, compania aeriană britanică a anunţat vineri o pierdere netă de 425 milioane euro pentru exerciţiul financiar 2008/2009, încheiat în martie.

Epoca de aur s-a încheiat şi pentru concurentul Air France-KLM, care a înregistrat prima sa pierdere anuală - de 814 milioane euro - după fuziunea franco-olandeză, în 2003. Pentru a face economii, grupul vrea să reducă personalul cu 3.000 de salariaţi, însă fără concedieri.

Dintre giganţii europeni ai transportului aerian, doar Lufthansa a reuşit să limiteze pagubele şi prevede că va înregistra profit pentru întregul an, în ciuda unei pierderi operaţionale de 44 milioane euro în primul trimestru. Totuşi, luna aprilie nu a adus veşti bune pentru transportatorul aerian german, cu o scădere de 6,1% a numărului de pasageri.  
"Toate companiile aeriene vor avea un an extrem de dificil", iar aceste perspective sumbre sunt "întărite de creşterea preţului petrolului", a declarat, pentru AFP, Didier Brechemier, consultant la cabinetul Roland Berger.

Dacă cele mai multe companii aeriene au primit o gură de oxigen ca urmare a ieftinirii petrolului în al doilea semestru din 2008, care le-a redus factura cu carburanţii, preţul ţiţeiului a reînceput să urce, depăşind 60 dolari/baril la finalul acestei săptămâni.

Air France-KLM a avut de suferit şi din cauza unor calcule greşite, deoarece a mizat pe creşterea continuă a preţului petrolului şi a cumpărat kerosen la un preţ fixat în avans, care s-a dovedit prea ridicat comparativ cu realitatea din piaţă.

Consecinţă a prăbuşirii comerţului mondial, şi traficul aerian de mărfuri a căzut. În ceea ce priveşte transportul de pasageri, turiştii şi-au redus bugetele pentru vacanţe, iar oamenii de afaceri au început să renunţe la clasa business şi să prefere să călătorească la clasa economică, mult mai ieftină.

În martie, traficul de pasageri a căzut cu 11% pe plan mondial, iar efectele crizei riscă să fie amplificate de gripa porcină, avertizează Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA).

Criza modifică semnificativ bazele transportului aerian. "Este momentul de a accelera consolidarea, de a realiza alianţe sau de a fuziona şi de a face să evolueze în profunzime modelul economic", apreciază Didier Brechemier.

Ultimul exemplu de acest gen: transportatorul american Delta şi Air France-KLM au lansat o societate mixtă în care îşi împart costurile şi veniturile la zborurile între America şi Europa.

În faţa crizei, companiile aeriene îşi reduc afacerile, prin menţinerea unor avioane la sol, prin suprimarea unor destinaţii sau prin reducerea numărului de zboruri pe anumite destinaţii.

"Companiile aeriene sunt mai mut ca niciodată obligate să-şi restrângă costurile, deoarece acest sector nu a fost niciodată unul care să genereze super-profituri", explică Olivier Fainsilber, asciat la cabinetul de consultanţă Oliver Wyman.

Însă aceste companii "trebuie să menţină un serviciu de calitate, adaptat nevoilor clientului, fie că acesta este diplomat sau turist cu rucsacul în spate", consideră Fainsilber.

Lufthansa şi Air France au investit, de altfel, în clasa business, dorind să atragă clienţi care călătoreau înainte în avion privat. Aceşti clienţi beneficiază de servicii VIP, fiind aduşi cu maşina la avion.