MENIU

Singurul centru pentru refugiaţi din Europa funcţionează la Timişoara

Foto: RTV
Centru de refugiaţi de la Timişoara a ajutat peste 200 de persoane în ultimul an

Au mai puţin de 20 de ani şi au fugit din Bagdad pentru a-şi câştiga dreptul la viaţă. Mohamed şi Leila au găsit un adăpost la Timişoara, în singurul centru pentru refugiaţi din Europa. În urmă cu o lună au adus pe lume şi un băieţel, primul copil născut în acest centru. Acum tinerii aşteaptă să plece în Statele Unite ale Americii, unde vor începe o nouă viaţă.

Mohamed şi Leila au fost nevoiţi să plece din Bagdad în 2005, alături de alte 1.500 de persoane. Aproape trei ani au trăit în corturi la graniţa cu Siria.

"Nu aveam mâncare, nu aveam apă, nu puteam să ne odihnim pentru că eram într-o nesiguranţă continuă. Nu puteam să îmi găsesc de lucru nicăieri, iar copiii nu puteau să meargă la şcoală", a spus Mohamed.

Multe dintre rudele lor au rămas în Irak, iar viaţa lor este zilnic pusă în pericol. "Într-o zi, nişte oameni au venit la uşa noastră, au intrat cu forţă şi l-au luat pe fratele meu, iar timp de două săptămâni nu am ştiut nimic de el. Apoi când mergeam pe stradă la muncă m-a luat poliţia de două-trei ori pe motiv că sunt palestinian", a mai spus bărbatul.

În acele vremuri grele s-au cunoscut şi s-au căsătorit. Acum au un băieţel care a împlinit o lună. Tinerii aşteaptă să plece acum în Statele Unite ale Americii. "O să încerc să lucrez, pentru că nu ne va mai lua poliţia de pe stradă. Vreau să îmi duc fiul la şcoală, să înveţe limba engleză. Acum sunt odihnită şi asta este foarte important pentru mine", a precizat Leila.

Datorită centrului pentru refugiaţi din Timişoara, tinerii vor avea o şansă la fericire. Instituţia a ajutat peste 200 de persoane în ultimul an. "Centrul a fost foarte foarte bine primit şi a impresionat foarte multă lume, foarte multe ţări şi foarte guverne. Speranţa noastră este ca şi alte ţări să urmeze modelul României", a conchis reprezentanta UNHCR, Florentina Chiu.

La centrul din Timisoara pot fi găzduite 200 de persoane, care din motive de securitate nu pot rămâne în prima ţară de azil până la încheierea formalităţilor pentru stabilirea definitivă într-un stat.

Mai multe articole despre:
Timişoara Bagdad Securitate refugiaţi