MENIU

Sindicatele, patronatele şi guvernanţii au discutat miercuri despre criza economică

Foto: NewsIn
Sârbu: Am discutat foarte serios despre revitalizarea dialogului social
Pogea: Vreau ca noul buget să primească acordul acestui grup de lucru
Ministrul finanţelor a propus acordarea în rate al celui de-al 13-lea salariu

Realizarea unui acord social pentru patru ani şi retragerea legii patronatelor din Parlament. Acestea sunt primele măsuri ce vor fi luate de Executiv, conform ministrului Muncii, Marian Sârbu. În centrul discuţiilor de miercuri au fost măsurile de protecţie socială ce vor fi puse în practică în perioada următoare.

Sindicatele şi patronatele au discutat miercuri cu reprezentanţii Consiliul Economic şi Social. Acordul social care să depăşească "cadrul crizei" anunţat de ministrul Muncii va însemna stabilirea unor măsuri necesare pentru stabilitatea economică. Acestea vor fi discutate luni la ministerul Finanţelor  de un grup comun format din reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor şi ai guvernului. Marian Sârbu a spus că este nevoie de un nou regulament de funcţionare a Comisiei pentru dialog social.

Ministrul Gheorghe Pogea a anunţat că investiţiile publice rămân prioritatea numărul unu a Guvernului şi că proiectul bugetului pentru acest an va fi gata până la finalul lunii ianuarie. "Sunt încrezător că soluţiile pentru criză  se pot duce la bun sfârşit dacă dialogul social va funcţiona", a mai spus Pogea.

La întâlnirea de la Ministerul Muncii, sindicaliştii au înaintat guvernanţilor o serie de propuneri. Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin a cerut eliminarea drepturilor de autor şi a altor contracte pe care le-a numit "abuzive".  "Avem un număr foarte mare de contracte de muncă deghizate în tot felul de pseudocontracte, asta înseamnă 200.000 de indivizi care nu sunt contribuitori la pensii sau şomaj", a spus Costin.

Preşedinte Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Consiliul Economic şi Social că, "măsurile anticriză ce trebuie luate sunt prea puţine. Ne îngrijorează faptul că în curând trebui făcut bugetul pe 2009, însă prioritar rămâne programul de măsuri de criză".

La ora 14.00 a fost rândul ministrului Muncii să discute cu sindicatele despre modalităţile de combatere a efectelor crizei economice. Marian Sârbu le-a propus partenerilor sociali un acord prin care să evite protestele de stradă, ca urmare a nerespectării unora dintre promisiunile din campania electorală.

Misiunea ministrului Muncii se anunţă dificilă în condiţiile în care printre problemele nerezolvate se numără legea salarizării personalului bugetar, creşterea salariilor, plafonarea indemnizaţiilor pentru mame sau ordonanţa privind cumulul pensie-salariu. Şi pentru că toate nemulţumirile pleacă de la bani, la discuţii a luat parte şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. 

Mai multe articole despre:
sindicalişti guvern ministerul Muncii