MENIU

Sindicatele din învăţământ au suspendat negocierile cu Ministerul Educaţiei

Foto: de-contabilitate.ro

Sindicatele din învăţământ au suspendat negocierea contractului colectiv de muncă până în momentul în care Ministrul Educaţiei va prezenta liderilor federaţiilor toate informaţiile solicitate privind bugetul pe anul 2009 şi măsurile pe care Guvernul intenţionează să le adopte în privinţa unor drepturi ale salariaţilor din învăţământ.

Primul motiv consemnat de sindicate, care a stat la baza suspendării, este nerespectarea de către Minister a obligaţiei privind negocierea contractului colectiv de muncă, respectiv aceea de a  pune la dispoziţia reprezentanţilor  federaţiilor sindicale o serie de informaţii de natură să permită o analiză comparată a situaţiei locurilor de muncă, a clasificării profesiilor şi meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru şi a organizării programului de lucru. Materialele în cauză trebuiau puse la dispoziţia partenerilor sociali încă de la jumătatea lunii ianuarie 2009, potrivit comunicatului emis de F.S.L.I., F.S.I. "SPIRU HARET", F.E.N. şi F.N.S. "ALMA MATER".

De asemenea, nemulţumirile sindicatelor se referă la nerespectarea de către Ministerul Educaţiei a obligaţiei asumate la prima reuniune din acest an, aceea de a face observaţii şi propuneri pe marginea proiectului comun de contract colectiv prezentat de cele patru federaţii sindicale reprezentative.

Al treilea motiv al suspendării negocierilor cu Ministerul Educaţiei se referă la prezentarea de către această instituţie a unui proiect de contract care nu conţine drepturi a căror acordare şi cuantum sunt reglementate prin dispoziţii legale, nu conţine drepturi reglementate de Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional pe anii 2007 – 2010, nu conţine o serie de drepturi negociate în conformitate cu prevederile art. 50 alin. (12) din Statutul personalului didactic şi consacrate de contractul colectiv de muncă la nivel de ramură în vigoare.

Ultimul punct se referă la lipsa de reacţie a Ministerului faţă de abuzurile autorităţilor locale din întreaga ţară care, încâlcând prevederile legale în vigoare, au dispus sistarea plăţii orelor suplimentare, a salariului de merit, a gradaţiei de merit, a premiului lunar din suma de 2% din fondul de salarii, a sporului pentru condiţii grele, periculoase, nocive, penibile sau altele asemenea.

Federaţiile sindicale  au solicitat  să li se pună la dispoziţie Proiectul de buget pentru anul 2009 elaborat de Ministerul Educaţiei, avizat de Ministerul Finanţelor Publice şi aprobat de Guvernul României, precum şi Memorandumul prin care Executivul a solicitat fiecărui minister reducerea cu 20% a cheltuielilor de personal, pentru o totală transparenţă în relaţia cu partenerii sociali.