MENIU

Sindicatele CFR nu au obţinut nimic după trei ore de discuţii

Foto: RTV
Sindicaliştii CFR susţin că dacă se fac disponibilizări, trec la proteste

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Mişcare Comercial (FNFMC), Gheorghe Popa, a declarat, luni, la finalul negocierilor cu reprezentanţii Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii că nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

"Nu s-a ajuns la nicio soluţie deoarece sindicatele solicită ca discuţiile să se poarte la un alt nivel. Nu putem discuta şi negocia cu directorii interimari, ci cu o echipă managerială care să-şi asume responsabilităţile", a declarat Gheorghe Popa.

Reprezentantul FNFMC a precizat că aşteaptă să fie invitat la negocieri de către ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, împreună cu reprezentanţii celor două partide aflate la guvernare.

Sindicaliştii consideră că niciun salariat nu trebuie să plece din sistem. În acelaşi timp, aceştia sunt de părere că ministrul Berceanu este dezinformat deoarece, în doi ani, numărul salariaţilor din CFR a scăzut.
"În materialul prezentat de minister sindicatelor, pe lângă cei peste 12.000 de salariaţi care ar putea fi disponibilizaţi, se menţionează anularea sporurilor şi a primelor, a mai spus Popa.

Acesta a subliniat că salariaţii căilor ferate au prime de Paşte şi Crăciun, în valoare de 570 lei, şi una de vacanţă în valoare de 1.000 lei.

Preşedinţii celor şapte sindicate au spus că până la sfârşitul săptămânii va fi prezentat calendarul protestelor, greva fiind ultima formă de protest. Va urma mittingul, după care se vor face pichetări la nivelul ministerului şi în final, conflictul de muncă, au precizat preşedinţii sindicatelor căilor ferate.

Subsecretarul de stat, Constantin Axinia, le-a cerut sindicaliştilor, în cadrul discuţiilor, să revină cu contraprograme scrise şi să discute toate soluţiile pe care le vor propune sindicatelor.

Sindicaliştii CFR au început discuţiile cu reprezentanţii ministerului, după ce săptămâna trecută au primit vestea că peste 12.000 de angajaţi şi-ar putea pierde locurile de muncă.

Potrivit Federaţiei Naţionale Feroviare, planul de restructurare înaintat de Ministerul Transporturilor prevede disponibilizări masive astfel că peste 12.000 de oameni ar putea fi concediaţi în perioada următoare. În acest caz, sindicaliştii ameninţă cu proteste. ''N-o să facem nicio reducere de personal, atunci ENEL, CEZ, care sunt companii private o să facă executare silită, ceea ce e absolut normal şi drept urmare n-o să mai avem nici prea multe trenuri, nici prea multe gări. Şi atunci, chiar n-o să mai fie necesari 22.000, o să fie necesari doar 2.000, a declarat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Cu o zi înainte de negocieri, Radu Berceanu a spus că soluţia nu stă neapărat în disponibilizări. ''În ultimă instanţă pe mine nu mă interesează să plece nici 12.000, nici 10.000, nici nimeni, putem să mergem pe ceea ce eu am şi spus deja la nişte discuţii, pe diminuarea fondului de salarii'', a mai spus Berceanu.

Potrivit datelor ANAF de luna trecută, CFR Călători figurează pe locul doi în lista marilor datornici la stat. Suma restantă: peste 130 de milioane de euro. 

Citeşte şi Berceanu a declarat că nu sunt obligatorii disponibilizări la CFR, ci trebuie reduse costurile

Mai multe articole despre:
salariu sindicate Radu Berceanu CFR cale ferată