MENIU

Sindicatele au spus că Ministerul Educaţiei nu le-a prezentat nicio schiţă a legilor învăţământului

Foto: wordpress.com

Sindicaliştii din Educaţie au declarat, pe 28 iulie, că ministerul de resort nu le-a prezentat, încă, nicio schiţă de lucru pentru elaborarea noilor legi ale învăţământului.

"Ministrul Ecaterina Andronescu ne-a invitat azi (marţi, 28 iulie - n.r.) la discuţii despre viitoarele legi a educaţiei, fără să ne prezinte, însă, niciun pachet de lucru. Din câte ştim noi, ministerul nici nu are elaborat încă un astfel de document", au declarat reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), prezenţi la discuţii.

Tot după întâlnirea din 28 iulie, Andronescu a subliniat, din nou, necesitatea ca toate propunerile cu privire la viitoarele legi să fie unite într-un Cod al educaţiei. "Sistemul este unitar şi trebuie să rămână unitar. El nu trebuie tratat pe bucăţi, ci ca pe un sistem naţional de educaţie, pornind de la educaţia timpurie şi terminând cu formarea continuă", a spus ministrul.

Ministerul şi sindicatele par să fi căzut de acord în privinţa necesităţii elaborării unui Cod unic al educaţiei, acesta urmând să fie, practic, esenţa a tot ceea ce se regăseşte util în propunerile penrtu viitorul învăţământului românesc.

"În final, va putea rezulta nu pachetul Miclea, nu pachetul Adomniţei, nu pachetul Andronescu, ci va putea rezulta un Cod al educaţiei româneşti, care să fie în concordanţă cu interesele acestui sistem", a spus preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Marius Nistor. 

Până în prezent, au fost elaborate două pachete de legi care vizau reforma învăţământului, unul realizat în timpul mandatului ministrului liberal Cristian Andomniţei, pachet respins în parlament, şi unul conceput de comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea, care a fost făcut public în luna mai.

Actualul ministru de resort, Ecaterina Andronescu, a promis că, până la 1 septembrie, va face public Codul Educaţiei.