MENIU

Sindicatele au obţinut creşterea salariului minim din 2010, de la 600 de lei la 705 lei

Foto: NewsIn

Sindicatele au convenit cu Guvernul ca salariul minim pe economie să crească la 705 lei în 2010 şi la 1.100 lei în 2015, de la nivelul actual de 600 lei, iar coeficientul 1 să fie egal cu salariul minim pe economie, a declarat vineri seară, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Venitul salariului minim pe economie este cel propus de Finanţe. S-a acceptat (un salariu minim pe economie de - n.r.) 705 lei în 2010 şi 1.100 lei în 2015. Salariul minim pe economie garantat în plată se stabileşte prin HG şi este unic pe tot teritoriul României", drept pentru care se aplică şi de către mediul privat, nu numai de către cel public, a precizat Hossu.

Sindicatele ceruseră iniţial ca salariul minim pe economie valabil pentru 2010 să crească la 720 lei, dar patronatele au anunţat că nu acceptă mai mult de 650 lei.

Totodată, liderul Cartel Alfa a precizat că veniturile actuale ale angajaţilor din sistemul bugetar nu vor scădea în anul următor, în condiţiile în care există un articol care prevede în mod expres că sporurile care nu se regăsesc în salariul de bază din proiectul de lege şi în anexe vor fi compensate până când veniturile salariale vor ajunge la nivelul valorii de încadrare pe coeficient. "Deci, venitul salarial nu va scădea în niciun domeniu bugetar dacă textul va fi preluat şi depus la Parlament în forma agreată cu sindicatele", a adăugat Hossu.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul negocierilor, că speră ca actuala variantă a textului negociat cu sindicatele să mulţumească o mare parte din angajaţii din sistemul bugetar. "Sperăm ca prin această structură, toate categoriile de bugetari să fie parţial mulţumite. Legea unică de salarizare cred că va aduce linişte în justiţie, sănătate, învăţământ şi în rândul funcţionarilor publici. Legea este gata!", a spus Pogea.

Şi salariul minim pentru cei cu studii superioare va creşte din 2010. Preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, la finalul discuţiilor de vineri de la Ministerul Muncii, că sindicatele au convenit cu Guvernul pentru majorarea, în 2010, a salariului minim cu care pot fi încadrate persoanele cu studii superioare la 1,75 salarii minime pe economie.

În ultima formă a Legii salarizării unitare, coeficientul era de 1,5, în timp ce legislaţia actuală prevede că o persoană cu studii superioare nu poate fi încadrată cu mai puţin de două salarii minime.

"Legea, din punctul nostru de vedere nu este gata, Guvernul dacă şi-o asumă trebuie să vedem ce reacţie luăm noi. Eu nu pot să spun acest lucru până nu văd organele noastre colective de lucru ce se întâmplă", a spus şeful Sed Lex.

"Mă nemulţumeşte faptul că nu sunt plătite incompatibilităţile, că personalul contractual şi cei cu studii medii au salarii foarte mici şi că cei cu studii superioare nu pleacă de la dublul salariului minim. Sunt lucruri care sunt în inechitate faţă de alte categorii sociale şi faţă de contractul colectiv de muncă", a adăugat el.

Marica a precizat că vineri Guvernul ar urma să scoată forma finală a legii, iar "mâine (sâmbătă n.r.), la 10.00, ne va da forma finală". Marica a deplâns lipsa de coordonare a sindicatelor, ca urmare a "orgoliilor unora şi altora". "Este o mare prostie a tuturor sindicatelor că nu s-au unit ca să facem o moţiune de cenzură împreună. Astea sunt pişcături pe care le fac orgoliile unora şi altora", a afirmat preşedintele Sed Lex.