MENIU

Sindicatele au cerut Guvernului Boc să amâne adoptarea bugetului pe motiv că proeictul este incomplet

Foto: NewsIn
Cartel Alfa doreşte ca repartizarea efortului de criză să fie suportat de către toate instituţiile

Reprezentanţii BNS au solicitat Guvernului să mai aloce o perioadă de timp consultărilor cu partenerii sociali şi să nu ia o decizie pripită de trimitere către Parlament a proiectului în forma actuală. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii sindicatelor, înainte de începerea negocierilor cu premierul Boc, la Palatul Victoria.

Din punctul de vedere al Blocului Naţional Sindical (BNS), proiectul de buget era departe de a fi gata, un document făcut sub presiunea timpului şi, ce este mai grav, lipsit de transparenţă. "Blocul Naţional Sindical nu îşi poate da girul pe acest document incomplet şi va solicita Guvernului să pună la dispoziţia confederaţiei nota de fundamentare, informaţii clare despre indicatorii macroeconomici ce au stat la baza construcţiei bugetare, anexele care să ofere o imagine completă a cheltuielilor de personal, plus alte informaţii de care BNS are nevoie pentru a-şi contura un punct de vedere fundamentat", a declarat BNS într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii BNS au insistat, de asemenea, asupra necesităţii existenţei unei construcţii bugetare multianuale şi nu a unui buget anual aşa cum este în acest moment. "Ne așteptam ca bugetul pentru 2009 să aducă restrângerea mult așteptată a pleiadei de instituţii publice şi să se reducă astfel birocraţia", se mai arată în comunicatul BNS.

Înainte de întâlnirea cu premierul Emil Boc, preşedinte Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că sindicatul doreşte ca repartizarea efortului de criză să fie suportat de către toate instituţiile.

"Problema de strângere a curelei să se facă la toate instituţiile statului, indiferent de importanţa lor. Actualmente, datele pe care le avem din buget nu reflctă această problemă", a spus Bogdan Hossu. Acesta a precizat că Administraţia Prezidenţială, Senatul, Camera Deputaţilor şi Curtea de Justiţie îşi măresc atât cheltuielile per ansamblu "în mod nejustificat", dar şi cheltuielile cu personalul şi cele cu serviciile şi achiziţiile de produse.

Hossu, care a declarat că bugetul nu s-a discutat la nivelul ordonatorilor de credite, a adăugat că se doreşte reanalizaterea unor angajamente care pot duce la nefuncţionalitatea instituţiilor, exemplificând prin neplata orelor suplimentare în cazul instituţiilor subdimensionate ca personal.

În plus, spune Hossu, sunt necesare anumite corecţii şi alocări care să fie pe linia Uniunii Europene, cum este cazul Educaţiei şi Cercetării.

"Dorim ca măsurile anticriză discutate şi aprobate în comisie să facă parte componentă a legii bugetului pe 2009. În momentul respectiv nu le vor executa, iar noi suntem interesaţi ca măsurile să fie efectuate", a mai spus liderul Cartel Alfa.

La rândul său, Mircea Geoană a declarat, înaintea discuţiilor cu partenerul de guvernare, că întâlnirile cu sindicatele şi patronatele vor conduce la găsirea unei variante mai bune de buget şi la salvarea locurilor de muncă. "Sper să putem continua discuţiile cu sindicatele şi cu mediul de afaceri şi acest lucru să ne permită să ajungem la un pachet mai ambiţios de stimulare a economiei", a afirmat Geoană.

Social-democraţii au vrut ca Ministerul Educaţiei să obţină undă verde pentru un credit care să suplinească lipsa banilor de la buget. Aceasta în condiţiile în care Educaţia ar urma să primească doar 5,8% din PIB, faţă de 6%, cât îşi propusese ministrul Ecaterina Andronescu.