MENIU

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de propunerea Guvernului de eliminare a tichetelor de vacanţă

Foto: NewsIn

Posibilitatea ca executivul să amâne acordarea tichetelor cadou şi de vacanţă pentru bugetari, în acest an, îi nemulţumeşte pe liderii sindicali. Aceştia acuză Guvernul că nu i-a consultat în privinţa unei asemenea decizii şi spun că nu vor renunţa la un drept câştigat atât de greu. Problema eliminării tichetelor a fost dezbătută sâmbătă la întâlnirea sindicatelor cu premierul Emil Boc.

Bugetarii nu vor primi anul acesta tichete de vacanţă şi nici tichete cadou, se arată în proiectul de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetară pentru anul 2009. Decizia Guvernului vine la o doar săptămână după publicarea în Monitorul Oficial a legii de acordare a tichetelor de vacanţă. Acest lucru i-a pus pe jar pe sindicalişti.

"Conform legii, primele de vacanţă primite de sectorul bugetar nu se mai dau sub formă de bani, ci sub formă de tichete de vacanţă. Prin legea de rectificare a bugetului de stat nu se pot suspenda tichetele de vacanţă", a declarat preşedinte Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Guvernul nu face decât să respecte întocmai indicaţiile preţioase ale fondului monetar internaţional şi nu-i interesează ce se întâmplă cu salariaţii din ţară", a acuzat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

O soluţie de compromis ar putea fi eliminarea acordării acestor tichete bugetarilor cu venituri foarte mari.

"Am putea accepta ca această curbă de sacrificiu să-i afecteze pe cei care cu adevărat nu sunt impresionaţi de pierderea tichetelor de masă sau de vacanţă, dar atâta timp cât este afectată marea masă a salariaţilor ne vom apune unei astfel de măsuri", spune Marius Petcu, preşedinte CNSLR Frăţia.