MENIU

Serbia a decis să-şi depună candidatura pentru a intra în Uniunea Europeană

Serbia îşi depune candidatura pentru UE / FOTO: crous-strasbourg.fr

Consiliul sârb pentru Integrare Europeană, ce îi reuneşte pe responsabilii care se ocupă de perspectivele europene ale ţării, a recomandat sâmbătă Guvernului sârb să depună până la sfârşitul anului candidatura ţării pentru aderarea la UE.

Serbia a decis să-şi depună candidatura la Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă premierul sârb Mirko Ţvetkovici, exprimându-şi speranţa că acest demers va putea fi făcut până la sfârşitul anului, informează AFP.
\"Guvernul sârb a decis (...) să depună candidatura la UE. Aşteptăm acum ca Suedia (ţara aflată la preşedinţia UE până la 31 decembrie - n.r.) să ne spună când va putea fi depusă oficial această candidatură\", a declarat Ţvetkovici.

O ţară care îşi depune candidatura la UE transmite această cerere ţării care asigură preşedinţia UE. Aceasta, la rândul ei, o transmite statelor membre ale Uniunii, care vor decide în decursul de timp pe care îl doresc şi în unanimite, să o transmită pentru avizare Comisiei Europene. De la 1 ianuarie 2010, preşedinţia semestrială a UE va fi preluată de Spania.

Potrivit ziarelor sârbe de sâmbătă, preşedintele sârb, Boris Tadici, s-ar putea duce la Stockholm la începutul săptămânii viitoare.

Consiliul sârb pentru Integrare Europeană, ce îi reuneşte pe responsabilii care se ocupă de perspectivele europene ale ţării, a recomandat sâmbătă Guvernului sârb să depună până la sfârşitul anului candidatura ţării pentru aderarea la UE.

Boris Tadici a spus că depunerea candidaturii a fost discutată cu reprezentanţii celor 27 de ţări membre UE. \"O mare majoritate a partenerilor noştri europeni ne-au susţinut pentru a ne depune candidatura\", a subliniat preşedintele sârb.

Mai multe ţări, între care Olanda, avertizaseră Serbia în ultimele zile în privinţa unei candidaturi premature, subliniind că ea riscă să fie pusă pe lista de aşteptare pentru o durată lungă de timp.

\"Este o mare zi pentru Serbia şi pentru cetăţenii ei. Aş vrea să-i felicit pe cetăţenii sârbi\", a spus Tadici, salutând totodată ridicarea obligativităţii vizelor pentru sârbii care doresc să meargă în cele 25 de ţări ale spaţiului Schengen, din care fac parte majoritatea ţărilor UE.

Ridicarea obligativităţii vizelor, de care beneficiază şi muntenegrenii şi macedonenii, dacă sunt deţinători de paşapoarte biometrice, a intrat în vigoare sâmbătă.

\"Importanţa acestei decizii a Guvernului, a Consiliului pentru Integrare Europeană şi a cetăţenilor sârbi constă în faptul că  nimeni nu se mai poate îndoi de drumul pe care l-a luat Serbia:  Serbia se îndreaptă către integrare europeană\", a adăugat preşedintele sârb.

Anul 2009 se încheie pentru Serbia cu mai multe progrese notabile pe frontul perspectivelor europene. Mult timp blocat, un acord de liber-schimb între UE şi Serbia a intrat în vigoare în cele din urmă la începutul lunii decembrie, după ce Olanda a încetat să spună veto şi şi-a dat acordul.

Un raport mai favorabil decât precedentele al procurorului Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, Serge Brammertz, în privinţa eforturilor Serbiei de a-i găsi pe ultimii inculpaţi căutaţi de tribunal, între care Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, a reuşit să învingă reticenţele Olandei.

Opinia publică olandeză rămâne traumatizată de neputinţa Căştilor albastre în timpul masacrului de la Srebreniţa, din iulie 1995, pentru care Ratko Mladici a fost inculpat pentru genocid.

Ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii sârbi şi depunerea candidaturii la Uniune desăvârşesc apropierea ţării de aspiraţiile sale europene.

Mai multe articole despre:
Serbia aderare UE Boris Tadici