MENIU

Serbările Bistriţei Medievale au debutat cu un concert de muzică irlandeză

Foto: RTV

Serbările Bistriţei Medievale, ajunse la a treia ediţie, au început cu un spectacol de muzică irlandeză şi s-au încheiat duminică, după concursuri, concerte, reprezentaţii de teatru şi parade de stradă.

Serbările au debutat la Turnul Dogarilor, cu concertul de muzică irlandeză, care a fost urmat de un vernisaj, găzduit în turn.

Au fost programate dansuri medievale cu Trupa Nosa, povestiri medievale comice, parada Baby Party, trupele Holloenek (Ungaria) şi Ridendo Bistriţa. Spectacolul medieval "Măscări ambulante" a fost un alt punct de atracţie al primei zile de festival, urmat de concursuri interactive cu publicul organizate de Cavalerii de Mediaş, căsătorii medievale, şcoală de dans medieval, lupte şi alte concursuri interactive.

"Cel mai voinic bistriţean" a fost ales dintre cei care au trecut de  concursuri de vitejie şi forţă cu arme medievale, skandenberg.

Fanfara Forumului German, Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu Mureş, parada Stegarilor din Siebenburgen, condusă de Judele Bistriţei, au fost alte atracţii ale zilei de sâmbătă.

A avut loc deschiderea Oficială a Serbărilor Bistriţei Medievale, 2009. Primul moment istoric evocat a fost conflictul dintre Thomas Werner şi Andreas Beuchel. Apoi instalarea gărzii la Pasaje, Holloenek (Ungaria) cu muzică medievală cu cimpoaie şi tobe.
A urmat apoi reconstituirea atacului cetăţii, întoarcerea gărzii după lupta de la Tărpiu, judecarea lui Andreas Beuchel şi schimbarea gărzii Cetăţii Bistriţa, precum şi un concert de muzică medievală şi tradiţională Europeană şi Decalogul Cetăţii Bistriţa.

Din seria momentelor istorice evocate a fost şi decapitarea lui Andreas Beuchel, realizat de către Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu Mureş. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu menestrelii veacului XXI - AETERNUM plays Blackmoore\'s Night (Sibiu), avându-l ca invitat pe Călin Pop (Celelalte Cuvinte - Oradea). La ora 23:00 a fost programată retragerea gărzii.

Seria manifestărilor a continuat duminică, de la ora 12:30, pe străzile din Bistriţa, cu dansuri şi cântece. Ordinul cavalerilor de Mediaş a oferit un spectacol cu arme medievale. Schimbarea gărzii Cetăţii Bistriţa a avut loc în mai multe etape. După ora 19:00 a fost aleasă Domniţa Bistriţei. Menestrelii veacului XXI - Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici au fost cei care au încheiat Serbările Bistriţei Medievale, 2009.

Organizator al serbărilor a fost Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, în colaborare cu Forumul German Bistriţa şi cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi a Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, AJOFM şi Asociaţia Nosner Land Bistriţa. Evenimentul a fost cofinanţat de Primăria Bistriţa şi Consiliul Local Bistriţa.

Mai multe articole despre:
Bistriţa muzică concert