MENIU

Senatul mexican legalizează posesia unor cantităţi mici de droguri

Foto: ibabuzz.com

Senatul mexican a aprobat un proiect de lege care dezincriminează posesia unor cantităţi mici de narcotice, pentru uz personal, ceea ce deblochează mai multe resurse pentru a combate marile carteluri.

Proiectul de lege, propus de conservatorul Felipe Calderon, legalizează posesia a până la cinci grame de marijuana, 500 de miligrame de cocaină şi cantităţi infime din alte droguri, precum heroina şi amfetaminele.

Congresul mexican a mai aprobat o propunere similară în 2006, dar predecesorul lui Calderon, Vincente Fox, şi-a folosit dreptul de veto, la presiunea Statelor Unite care au avertizat că va creşte abuzul de droguri. Parlamentul vizează prin această măsură eliberarea unor resurse care se pot concentra pe lupta împotriva marilor carteluri.

Calderon şi-a concentrat preşedinţia pe combaterea violenţei din ce în ce mai puternice dintre cartelurile rivale, care se luptă pentru rutele către Statele Unite. Incidente violente s-au înregistrat şi în unele localităţi americane, ca Phoenix sau Tucson.

Calderon a fost lăudat de preşedintele american Barack Obama luna aceasta, pentru că a apelat la armată, iar Washingtonul a trimis mai mulţi agenţi în partea sa graniţă pentru a limita fluxul de arme şi bani către carteluri. Violenţele legate de traficul de droguri s-au soldat cu moartea a 2.000 de persoane anul acesta în Mexic şi cu moartea a 6.300 de persoane în 2008.

Proiectul, care urmează să fie aprobat şi de Camera inferioară a Parlamentului, le permite statelor mexicane să condamne traficanţii mărunţi de droguri, care nu mai intră astfel sub jurisdicţia federală. Traficanţii de droguri sunt rareori condamnaţi în tribunalele federale din Mexic, pentru că acestea sunt ocupate cu cazuri mai importante.

În paralel, deputaţii mexicani s-au reunit, marţi, într-o sesiune cu uşile închise, majoritatea purtând măşti chirurgicale de teama virusului gripei porcine, care ar putea fi cauza decesului a 159 de persoane. În total, 392 de deputaţi au participat la sesiunea transmisă în direct de postul de televiziune al Congresului.

Majoritatea dintre aceştia purtau măşti chirurgicale pentru a nu contracta virusul gripei porcine. Unul dintre congresmeni a păstrat-o pe faţă chiar şi atunci când a rostit un discurs.

După şedinţă, deputaţii au fost supuşi unui examen medical, iar sala a fost dezinfectată, potrivit serviciului de presă.

Mexicul a sporit măsurile de prevenire a unei epidemii în ultimele zile, iar administraţia locală din Mexico City a decretat, marţi, închiderea tuturor cafenelelor, restaurantelor, barurilor, discotecilor şi cabaretelor.

În plus, muzeele, teatrele, cinematografele, grădinile zoologice şi parcurile de distracţie din capitală au fost închise încă din weekend.

Mai multe articole despre:
guvern Mexic droguri legalizare