MENIU

Senatul a aprobat acordarea unui ajutor de stat pentru Ford în valoare de 143 de milioane euro

Foto: wordpress.com

Senatul a aprobat luni, cu 99 de voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri, OUG nr. 109/2008 prin care statul român acordă un ajutor de stat pentru uzina americană Ford în valoare de 143 de milioane euro în perioada 2008-2012, ce are ca obiectiv dezvoltarea regională.

Ordonanţa dată de guvernul Tăriceanu în septembrie 2008 stabileşte condiţiile privind acordarea unui ajutor de stat individual în valoare nominală de 143 milioane euro, echivalent în lei, de către Guvernul României, către Ford Motor Company care a achiziţionat potrivit contractului de vânzare cumpărare 72,40% din acţiunile deţinute de AVAS la Societatea Comercială Automobile Craiova. Prin contractul de vânzare, Ford se angajează la investiţii totale de 675 de milioane de euro pentru retehnologizarea fabricii, iar guvernul s-a angajat să acorde pentru producţia de autovehicule, un ajutor de stat de 94, 45 de milioane de euro, în perioada 2008-2012, iar pentru producţia de motoare - de 48,5 milioane de euro în perioada 2010 - 2012.  Ajutorul de stat individual regional acordat de Guvern are ca obiect susţinerea regiunii sud-vest a României şi a fost autorizat de Comisia Europeană.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a apreciat iniţiativa şi a profitat de dezbaterea ordonanţei pentru a cere Ministerului Finanţelor să prezinte o situaţie la zi cu privire la numărul companiilor care din cauza situaţiei globale financiare, au solicitat reînnoirea schemei de ajutor de stat. Geoană s-a mai plâns că procedurile de obţinere a acestor ajutoare sunt blocate de birocraţie.

Ordonanţa a avut un impact pozitiv asupra senatorilor. Verestoy Attila, UDMR, a spus că sunt şi alte firme, în afară de Ford, care au nevoie, pentru a supravieţui crizei, de ajutorul statului. "În condiţiile în care suntem, trebuie să ne bucurăm că există o pasăre care să aducă şi o primăvară în criza asta. Dar nu trebuie să rămânem la acest exemplu, pentru că am crea un disconfort şi o oarecare inechitate faţă de acele companii sau sectoare întregi care sunt, în momentul de faţă, poate mai îndreptăţite decât fanionul Ford pentru a beneficia de acest ajutor de stat", a spus el.

Şi fostul ministru al  Economiei, liberalul Varujan Vosganian, a declarat că aceste ajutoare de stat, atât de necesare, ar trebui prevăzute în proiectul de buget pe 2009. "În proiectul de buget trebuie să se prevadă aceste sume disponibile pentru ajutorul de stat, cel mai eficient instrument pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă", a explicat Vosganian. Ordonanţa merge spre aprobare la Camera Deputaţilor, for decizional.

Mai multe articole despre:
Senat ajutor Ford