MENIU

Senatorul liberal Marius Nicoară propune ca alegerile prezidenţale să aibă loc într-o zi de vineri

Foto: NewsIn

Senatorul PNL de Cluj, Marius Nicoară, doreşte ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoară într-o zi de vineri, conform unei iniţiative legislative a sa depusă la Senat.

"Trag nădejdea că această lege, deoarece am promovat-o în sesiunea parlamentară anterioară, deci, în primăvară să poată să parcurgă procedurile normale prin Parlament şi ea să fie aplicabilă din luna noiembrie, când vor avea loc alegerile prezidenţiale", a afirmat Nicoară.

Senatorul susţine că motivul principal pentru care românii vor dori să vină la urne va fi acela că, în baza dovezii că şi-au exercitat dreptul la vot, vor primi zi liberă. "Cei are se prezintă la vot, având dovada că au fost la vot, să poată să aibă zi liberă, iar cei care lucrează vineri, care sunt implicaţi în desfăşurarea procesului de vot, să poată să meargă pe rând la vot şi să aibă zi liberă luni. Aici mă refer la poliţie, pompieri, cadre medicale, care sunt obligate să fie la serviciu în ziua votului", a mai subliniat senatorul liberal.

Acesta susţine că ideile privind obligarea cetăţenilor să voteze nu sunt principii democratice, însă organizarea alegerilor în ziua de vineri şi obţinerea unei zi libere în acest sens e o soluţie bună. "Am constatat în Senatul României o puternică dorinţă de a impune românilor prezenţa la vot, prin penalizări, prin amenzi şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, un vot obligatoriu pe care eu îl consider complet nedemocratic. E adevărat, prezenţa electoratului la urne în ultima perioadă a fost într-o dramatică scădere, drept pentru care, am considerat că trebuie să gândesc un proiect de lege care să stimuleze cetăţenii României să se prezinte la vot, să îi co-interesăm, cu alte cuvinte şi am găsit formula ca vinerea să fie zi de vot, doar vineri", a mai spus Marius Nicoară.

Mai multe articole despre:
parlament alegeri PNL vot senator scrutin Marius Nicoară