MENIU

Senatorii s-au spălat pe mâini de paşapoartele "diavolului"

Foto: romanialibera.ro

Legea privind introducerea paşapoartelor electronice a fost adoptată tacit în plenul Senatului, în varianta Guvernului, după ce senatorii nu au întrunit numărul de voturi, respectiv 69, fiind lege organică, nici pentru admiterea ei, dar nici pentru respingerea acesteia.

Iniţial, OUG nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare, fiind votată doar de 65 de senatori, în timp ce 19 s-au împotrivit, iar 12 s-au abţinut. Preşedintele şedinţei, Alexandru Pereş, a reluat votul, dar nici de această dată senatorii nu au reuşit să se decidă asupra acestei legi, raportul primind doar 60 de voturi pentru, Ordonanţa 58, iar proiectul pentru respingerea acesteia a primit 55.

Astfel, ordonanţa a fost adoptată tacit, fiind ultima zi în care mai putea fi votată în Senat, şi urmează să fie dezbătută la Camera Deputaţilor, în varianta Guvernului. Părintele Filoteu de la Mânăstirea Petru Rareş a venit în plenul Senatului şi a declarat că a avut susţinere, în iniţiativa sa împotriva acestei legi, din partea "partidului oamenilor cu frica lui Dumnezeu", adăugând că va aştepta să vadă ce decizie va lua Camera Deputaţilor în această privinţă.

"Slavă ţie, Doamne. Trebuie să aşteptăm de la deputaţi, care o să vedem ce atitudine vor avea, să dea dovadă de realism şi de conştienţă asupra vremurilor pe care le trăim. Am găsit sprijin în inimile celor care ne-au înţeles poziţia. Introducerea paşapoartelor electronice înseamnă intrarea într-o nouă etapă a istoriei, controlul total unui stat global", a declarat părintele.

El susţine o variantă prin care paşapoartele electronice să fie emise la cerere, pentru cei care doresc să călătorească în Statele Unite ale Americii, în caz contrar să rămână doar paşapoartele obişnuite. Reprezentanţii ministerului de Interne au fost prezenţi la şedinţa de pe 3 martie a Comisiei juridice a Senatului cu mape conţinând documentaţie şi specimene ale paşapoartelor biometrice.

"Cifra 666 nu există în paşaport, nu există nici cod de bare, iar mediul de stocare conţine elemente de securizare precum imaginea facială şi impresiunea digitală a două degete pereche", a explicat Aurel Vasile Sime, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Mai multe articole despre:
Senat pasapoarte