MENIU

Senatorii au votat obligativitatea afişării cursului valutar, cu toate taxele, pentru casele de schimb

Foto: sfin.ro

Plenul Senatului a adoptat o propunere legislativă prin care se impune obligaţia ca operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar să informeze asupra cursurilor de schimb valutar prin afişarea la loc vizibil.

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar, au obligaţia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor de schimb valutar, atât pentru operaţiunile de vânzare, cât şi pentru cele de cumpărare de valută, prin afişarea la loc vizibil, pe acelaşi suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

De asemenea, pentru punerea în aplicare a acestei prevederi, în termen de 60 de zile Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va aproba prin ordin norme privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar.

Prevederile sunt impuse în baza obligativităţii ca toate preţurile şi tarifele să includă toate comisioanele, taxele şi să fie indicate în mod vizibil şi neechivoc. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 49 pentru, nicio abţinere şi două voturi împotrivă.

De fapt, prin completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor se preiau într-o lege prevederi similare care sunt în vigoare prin Ordinul preşedintelui ANPC din 2007.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt reprezentanţi ai minorităţilor, ai PSD şi PDL. Guvernul a susţinut adoptarea propunerii legislative, "pentru a se evita anumite costuri ascunse" de care consumatorul nu are cunoştinţă. Senatul este prima cameră sesizată.

Mai multe articole despre:
casa de schimb valutar curs valutar