MENIU

Semnarea acordului pentru South Stream, pusă sub semnul întrebării

Foto: ruvr.ru

Proiectul gazoductului South Stream, de care UE se teme că va spori dependenţa energetică a Europei de Rusia, a primit o lovitură, după ce ţările de tranzit au cerut condiţii mai avantajoase, ceea ce pune sub semnul întrebării semnarea acordului.

"Părţile trebuiau să semneze un acord la Soci, în 15 mai, dar acum acest eveniment stă sub semnul întrebării", a declarat o sursă la curent cu această chestiune. Totuşi, s-ar putea ajunge la o înţelegere la timp, ceea ce ar salva semnarea acordului, dar perspectiva pare puţin probabilă, a adăugat sursa.

South Stream este un proiect condus de monopolul rusesc Gazprom, în care compania italiană ENI este partener. Conducta ar urma să traverseze Marea Neagră şi să treacă prin Bulgaria, Serbia şi Slovenia până în Austria transportând gaz din Rusia, Caspica şi Asia Centrală.

Unii politicieni europeni văd în acest gazoduct un rival al conductei Nabucco, proiect ce vizează transportarea gazului din Caspica şi Asia Centrală către Europa, ocolind Rusia.

Rusia şi Bulgaria urmau să semneze un acord final referitor la gazoduct în următoarele săptămâni, după cum au anunţat la sfârşitul lunii aprilie premierii celor două ţări. Oficialii de la monopolul de stat bulgar în domeniul gazului Bulgargaz nu au putut fi contactaţi pentru a face comentarii.