MENIU

Şeful producătorului kazah de uraniu Kazatomprom a fost arestat în urma unor acuzaţii de furt

Foto: daylife.com

Muhtar Djakişev, şeful producătorului kazah de uraniu Kazatomprom, a fost arestat luni sub acuzaţia de furt, acesta fiind ultimul într-un şir de cazuri privind infracţiuni comise la nivel înalt în Kazahstan.

Criza financiară a accentuat diferenţele în cadrul clasei conducătoare a ţării şi a declanşat un şir de investigaţii şi arestări în cadrul guvernului şi sectoarelor industriale.

În ultimul caz de acest fel, serviciul de securitate al Kazahstanului, KNB, a anunţat că Djakişev a fost arestat, acesta fiind unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din ţară. 

"A fost deschis un dosar penal", a anunţat purtătorul de cuvânt al KNB, care a subliniat că şi alţi directori au fost arestaţi. 

Rezervele de uraniu ale Kazahstanului ocupă locul cinci în lume şi Kazatomprom a colaborat cu mari companii din sector pentu a deveni al treilea producător de uraniu din lume. 

Statul este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală şi are cea mai mare economie. Kazahstanul a atras miliarde de dolari în investiţii străine, însă a fost grav afectat de criza economică globală. 

Mai mulţi oficiali, inclusiv şefii companiei de căi ferate şi din KazMunaiGaz, au fost trimişi în închisoare, în cadrul unei campanii menite să elimine corupţia la nivel înalt. 

Muhtar Abliazov, preşedintele BTA, cea mai mare bancă a ţării şi care a fost naţionalizată în 2009, a fugit din ţară în acest an, în urma unei dispute cu autorităţile kazahe. 

Analiştii spun că ultimele evenimente evidenţiază tensiunile politice din jurul preşedintelui Nursultan Nazarbaiev, care se află la conducerea ţării din 1989 şi nu are un succesor. 

Economia Kazahstanului a crescut cu 3,2% în 2008, faţă de 8,7% cu un an înainte. Criza globală a lovit puternic economia kazahă, lăsând băncile fără lichidităţi şi ieftinind petrolul şi metalele, principalele mărfuri de export ale ţării. 

Oficialii estimează că economia va creşte în 2009 cu 2%. Economia Kazahstanului a crescut în medie cu circa 10% între 2000 şi 2007. 

Mai multe articole despre:
furt Kazahstan uraniu