MENIU

Sediul unei agenţii a Naţiunilor Unite din Gaza a fost bombardat

Foto: bbsnews.net

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a anunţat că sediul în care îşi desfăşura activitatea, unde circa 700 de palestinieni s-au refugiat, a fost atacat, iar trei membri ai personalului au fost răniţi.

Ministrul israelian al apărării Ehud Barak a prezentat scuze secretarului general ONU Ban Ki-moon, după ce forţele israeliene au atacat sediul misiunii ONU din oraşul Gaza, a declarat oficialul Naţiunilor Unite.

Situaţia din Fâşia Gaza ameninţă să se transforme într-un dezastru umanitar. Medici din mai multe ţări europene au intrat în Fâşia Gaza pentru a-i ajuta pe colegii palestinieni. Ei au vizitat mai multe spitale care, chiar şi cu ajutoarele aduse de organizaţiile umanitare abia mai fac faţă mulţimii de pacienţi. 

Bilanţul celor 18 zile de război ajunsese la 975 de morţi, dintre care 70 numai marţi, şi la peste 4.400 de răniţi în rândul palestinienilor.

Aproape 90% dintre locuitori riscă să moară de foame, iar zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele pentru a fugi din calea bombelor.

Militarii israelieni sunt acuzaţi că nu depun suficiente eforturi pentru a-i proteja pe civilii palestinieni şi pe angajaţii agenţiilor umanitare. Autorităţile israeliene susţin că militanţii palestinieni ocupă şcolile, moscheile şi zonele dens populate, de unde lansează atacuri asupra trupelor israeliene. Piloţii israelieni afirmă că multe misiuni aeriene au fost anulate pentru a se evita vărsarea de sânge în rândul civililor.

"Hamas îi foloseşe pe civili ca scuturi umane astfel că uneori, când tragem spre ţinte, oameni nevinovaţi sunt loviţi. Da, aşa se întâmplă", susţine căpitanul Orr, pilot israelian de elicopter.

Cu toate acestea, imaginile cutremurătoare ale copiilor şi femeilor ucişi de ofensiva israeliană au dus la proteste şi critici vehemente la adresa statului evreu. 

Nordul Israelului a fost lovit de o rachetă trasă din Liban

Nordul Israelului a fost lovit, miercuri dimineaţă, de trei rachete trase din Liban, a anunţat un post de televiziune israelian. Este al doilea incident de acest fel înregistrat de la declanşarea ofensivei militare în Fâşia Gaza. Deocamdată nu au fost raportate victime. 

Mişcarea Hezbollah, care activează în Liban, s-a declarat solidară cu poporul palestinian şi spune că este oricând gata să lupte împotriva Israelului pe un nou front.

Totodată, militanţii Hamas susţin că au împuşcat marţi cel puţin un soldat israelian. Tel-Aviv n-a confirmat, nici după ce Hamas a difuzat o înregistrare video, din timpul luptelor din oraşul Gaza. 

Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, Hamas luptă pentru fiecare palmă de pământ, aşa că tancurile şi soldaţii israelieni abia reuşesc să avanseze câteva sute de metri pe zi, sub protecţia avioanelor care bombardează în continuare Fâşia Gaza.

În Fâşia Gaza, trăiesc aproximativ 180 de români, dintre care 80 au cerut să fie evacuaţi. 20 au fost repatriaţi săptămâna trecută. 

Mai multe articole despre:
război morţi Israel Fâşia Gaza Hamas