MENIU

Secretarul de stat Ioan Andreica a spus că reabilitarea termică a blocurilor va dura între cinci şi zece ani

Foto: wordpress.com

Secretarul de stat Ioan Andreica de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), a declarat vineri într-o conferinţă de presă, că reabilitarea termică a blocurilor din România se va întinde pe o durată între cinci şi zece ani din cauza numărului mare de apartamente.

"Programul de reabilitare termică a blocurilor se va întinde pe 5 - 10 ani de aici înainte, întrucât sunt circa 85.000 de blocuri în toată ţara, proiectate între 1950 şi 1990, şi care au nevoie de reabilitare termică, însemnând peste 3 milioane de apartamente", a declarat Andreica, spunând că ministerul a aprobat deja peste 60.000 de cereri, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit sursei citate, costul mediu pentru reabilitarea unui apartament a fost stabilit la 3.200-3.500 de euro pe baza simulărilor făcute de specialişti în blocuri standard cu patru etaje.

Andreica a mai spus că, având în vedere modul în care este finanţat programul, 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local şi 20% de beneficiar, ar rezulta un cost mediu de 600 de euro de apartament, toate acestea fiind stabilite în baza unei noi norme de proiectare.

"Am luat în considerare faptul că, în ţările dezvoltate, consumul pe apartament este de 50 - 60 kWh/mp, în timp ce în România, consumul este de 150-200 şi chiar 245 kWh/mp. Pierderea prin pereţi, geamuri, uşi este imensă la noi. De aceea, am impus o normă de proiectare: consumul să fie sub 100 kWh pe apartament. Cel care va stabili costurile de apartament va fi în final proiectantul fiindcă sunt mai multe condiţii" a explicat Andreica, menţionând printre acestea zona climatică, materialele din care este construit blocul, dar şi de structura.

Plafoanele calculate de proiectant vor fi aprobate de consiliul local din localitatea respectivă şi, în final, reabilitarea se va face prin licitaţie publică şi costurile vor fi influenţate şi de valoarea la care vor fi adjudecate lucrările. Potrivit sursei citate, o asociaţie de proprietari care şi-a dat iniţial acordul de principiu să contribuie cu 20%, se poate răzgândi pe parcurs dacă nu adună banii, situaţie în care primăria poate introduce în program un alt bloc.