MENIU

Seamănă revolta din Moldova anului 2009 cu revoluţia română din 1989? Spuneţi-vă părerea

Foto: wikipedia.org

În urmă cu 20 de ani, în decembrie 1989, românii ieşeau în stradă pentru a dărâma regimul comunist. Furie pe străzile Bucureştiului, dar şi în alte oraşe ale ţării, câteva zile de confuzie, iar apoi răsunătorul "Am învins!" s-a putut auzi la postul naţional de televiziune. Momente dramatice şi importante pentru poporul român, care par să se repete zilele acestea în Republica Moldova.

Vocile care compară Revoluţia din 1989 cu protestele ce au izbucnit în Republica Moldova nu au întârziat să apară. Imaginile transmise din Chişinău au amintit multora de imaginile din Bucureşti de acum 20 de ani, când masele revoltate l-au înlăturat pe Nicolae Ceauşescu. Moldovenii au ocupat clădirea Parlamentului, aşa cum românii au reuşit, în '89, să ocupe clădirea Televiziunii Române. Pe străzile Chişinăului se scandează "Libertate" şi "Jos comunismul", ca un ecou al sloganelor strigate de români acum două decenii.

Mai mult, la Chişinău a fost organizat un Comitet al Salvării Naţionale, similar cu Frontul Salvării Naţionale constituit la Bucureşti în 1989. Moldovenii cer reorganizarea alegerilor parlamentare, considerând că acestea au fost fraudate de comuniştii aflaţi la putere.

România este singura ţară din estul Europei în care trecerea de la regimul comunist la democraţie s-a făcut prin proteste violente şi în care foştii conducători comunişti au fost executaţi. 

Credeţi că evenimentele ce au loc în aceste zile peste Prut sunt similare celor desfăşurate în România în decembrie 1989? Cum credeţi că va evolua situaţia în Republia Moldova?

România, 1989

Republica Moldova, 2009

Citeşte şi Basarabia trezită cu pietre