MENIU

Se vor scumpi carnea, lactatele, fructele, legumele şi pâinea

În noul an, multe scumpiri se arată. Laptele, fructele, chiar şi băuturile şi ţigările vor fi mai scumpe. Deprecierea leului şi mărirea accizelor aduc chiar de astăzi preţuri mai mari.

Carnea şi produsele din carne sunt alimentele pe care de astăzi le vom cumpăra cu mai mulţi bani. România importă aproape 70% din materia primă, iar creşterea euro din ultima vreme a majorat considerabil preţurile de import. Nu scapă de scumpiri nici laptele, brânza sau iaurtul.

Pâinea va avea şi ea un preţ mai mare anul acesta odată cu epuizarea rezervelor de grâu. Nici băuturile alcoolice nu scapă ieftin. Acciza este anul acesta de 750 de euro la suta de litri de alcool pur. Asta înseamnă că o sticlă de votcă sau whisky de 1 litru va costa cam cu un leu mai mult.

Acciza la ţigări îi poate face pe fumători să renunţe la viciu, pentru că a crescut de la 50 de euro pe mia de ţigarete, anul trecut, la 61,2 euro anul acesta. Astfel, un pachet de ţigări va costa cu 10 la sută mai mult. Şi potrivit codului fiscal, tot din prima zi a anului, taxa de poluare se va calcula la acelaşi curs euro de 3 lei şi 73 de bani. 

Aşa că, dacă în 2008, pentru o maşină second hand cu o capacitate de 1600 cmc, euro 4, cu o vechime de 2-3 ani, plăteam o taxă de 2800 de lei, de astăzi taxa de poluare este de 3126 lei.

Mai multe articole despre:
mâncare ţigări scumpiri