MENIU

Se bănuia, dar acum se ştie sigur: bronzatul la solar poate produce cancer

Foto: Dailymail.co.uk

Cabinele de bronzat, cunoscute drept solare, prezintă un risc foarte mare de cancer, la fel ca şi ţigările şi azbestul. Aceasta este concluzia unor studii făcute publice de Centrul Internaţional de Cercetare asupra Cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Agenţia a făcut publice rezultatele cercetărilor sale asupra solarelor, ajungând la concluzia că sunt cancerigene pentru oameni.

Centrul Internaţional de Cercetare asupra Cancerului, cu sediul în Franţa, spunea până acum că lampele de bronzat sunt "probabil" cancerigene pentru oameni.

Bronzatul la solar timp de 20 de minute este echivalent cu o zi întreagă de plajă.

Solarele folosesc raze extrem de puternice, ultravioletele lor fiind de 15 ori mai intense decât soarele de la prânz din zona mediteraneană.

Cercetările, publicate în ultimul număr al revistei medicale Lancet Oncology, dezvăluie că şedinţele de ultraviolete cresc riscul de cancer cu 75%, mai ales la copii şi la tinerii adulţi.

"Solarele sunt trecute pe aceeaşi listă cu ţigările sau alcoolul, când vine vorba despre cele mai periculoase produse ce dezvoltă cancerul", a declarat Beatrice Secretan, purtătorul de cuvânt al Centrului.

Concluziile agenţiei au fost publicate cu ocazia unei reuniuni ştiinţifice, unde oameni de ştiinţă din opt ţări au reexaminat riscul de cancer prezentat de diverse tipuri de raze.

Mai multe articole despre:
cercetare pericol OMS cancer risc solar ultraviolete