MENIU

Scumpirea carburanţilor afectează transporturile, alimentele şi construcţiile

Foto: RTV

Carburanţii se scumpesc de la o zi la alta. Numai în ultimele zile preţul benzinei a crescut cu până la 15 bani pe litru. În aceste condiţii, specialiştii spun că este posibil să asistăm la la scumpiri în lanţ, în cazul alimentelor şi a mărfurilor transportabile.

Companiile pun scumpirile din ultima vreme pe seama creşterii cotaţiilor pe piaţa internaţională. Este drept că un baril se vinde acum la jumătate de preţ faţă de anul trecut, dar carburanţii costă aproape la fel.

Anul trecut, în luna iulie, barilul atingea cea mai mare cotaţie înregistrată vreodată, de 147 de dolari. În acea perioadă, un litru de benzină se vindea în România cu aproape patru lei. Anul acesta, barilul de petrol s-a ieftinit cu aproape 50%, ajungând la 73 de dolari barilul, însă benzina s-a ieftinit cu doar 5%.

De la începutul anului carburanţii s-au scumpit, în medie cu 25 de procente. Şocul l-au simţit cel mai puternic transportatorii. Ei spun că au fost nevoiţi să modifice tarifele de la o săptămână la alta, în condiţiile în care numărul pasagerilor era oricum în scădere. Transportatorii au însă şi o propunere.

"Ceea ce solicitam noi era mărirea accizei fără a influenţa preţul carburantului pentru ca statul să colecteze mai mult şi impunerea de către stat faţă de companii a unui profit maxim, aşa cum se practică şi în America", a declarat augustin Hagiu, preşedinte Fort.

Pe lângă majorarea tarifelor pentru serviciile de curierat sau de transport public, carburanţi mai scumpi înseamnă alimente mai scumpe, dar şi majorarea costurilor în construcţii. În plus, inflaţia este puternic influenţată de evoluţia tarifelor pentru carburanţi. 

Mai multe articole despre:
preţuri scumpire inflaţie carburanţi