MENIU

Scrutinul pentru prezidenţiale, monitorizat prin camere web

Foto: gandul.info

Executivul a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, înfiinţarea a 3.500 de secţii de votare pentru cetăţenii care nu sunt în localitatea de domiciliu. Potrivit ministrului Dan Nica, fiecare secţie va avea amplasate, la intrare, camere web care vor fi conectate la calculatoare. În ceea ce priveşte ştampilele, acestea vor fi personalizate.

"Pentru prima dată am introdus ştampile de vot personalizate pe care sunt inscripţionate numărul secţiei de vot şi numele judeţului în care s-a votat. Astfel, chiar dacă ştampila va fi pierdută, nu va mai putea fi folosită în alte secţii de vot", a explicat, miercuri, ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica. 

Potrivit lui Nica, persoanele care îşi exercită dreptul de vot în secţiile speciale vor fi obligate să semneze o declaraţie pe proprie răspundere în care se precizează că au luat la cunoştinţă prevederile legale cu privire la votul multiplu, pentru care riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Mai mult, pentru a se evita "orice chestiune care ţine de o votare cu un exces de tuş şi apariţia votului respectiv pe pagina principală sau pe contra pagină", s-a luat decizia ca buletinul de vot să aibă prima pagină liberă pe contra-copertă şi pagină liberă pe ultima pagină, rămânând doar paginile din interior, pe care sunt trecute numele candidaţilor.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc duminică, 22 noiembrie, urmând ca al doilea tur, dacă va fi cazul, să fie organizat în 6 decembrie.