MENIU

Scriitorii şi-au ales preşedintele: Manolescu a obţinut al doilea mandat

Nicolae Manolescu

Pe locul doi s-a clasat Nicolae Breban, urmat de poetul Dan Mircea Cipariu.

Criticul literar Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, cu 174 de voturi pentru, unul mai mult decât avea nevoie pentru reconfirmarea în funcţie, pe locul doi clasându-se scriitorul Nicolae Braban, cu 76 de voturi favorabile.

Poetul Dan Mircea Cipariu a obţinut 38 de voturi, iar Constantin Stan 36, în vreme ce scriitorul Ştefan Agopian a reuşit să convingă 17 scriitori, după o şedinţă presarată de nemulţumiri legate de fonduri sau de închiderea \"cârciumii scriitorilor\".

Nicolae Manolescu le-a propus scriitorilor întruniţi în şedinţă că va fi un preşedinte obiectiv, dar totuşi \"nu promite nimic peste posibilităţi\".

Ultimele săptămâni de campanie au fost presărate, în revistele de cultură, de interviuri şi comentarii legate de cele cinci candidaturi USR. Cea mai puternică polemică i-a avut protagonişti pe scriitorul Ştefan Agopian şi pe actualul preşedinte al Uniunii, Nicolae Manolescu.

Uniunea Scriitorilor din România este succesoarea Societăţii Scriitorilor Români. S.S.R. a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire pînă în martie 1949. Ultimul preşedinte al S.S.R. a fost Victor Eftimiu. U.S.R. a apărut în 1949 prin fuziunea între S.S.R. şi Societatea Autorilor Dramatici. În perioada 1949-1989, U.S.R. a funcţionat ca \"organizaţie obşetească şi profesională de creaţie\" fiind din punct de vedere legal subordonată statului şi finanţată de stat. După 1989, U.S.R. a devenit o asociaţie de creatori, non-guvernamentală, non-profit şi apolitică, întreţinîndu-se prin autofinanţare, potrivit site-ului instituţiei.

În 1990, după revoluţie, conducerea USR a demisionat. A fost ales preşedinte Mircea Dinescu, iar ca preşedinte de onoare Ştefan Augustin Doinaş. Între 1996 şi 2000, USR. l-a avut ca preşedinte pe Laurenţiu Ulici, iar între 2000 şi 2005 pe Eugen Uricaru. La Conferinţa Naţională din iunie 2005 a fost ales ca preşedinte Nicolae Manolescu, pentru un mandat de patru ani.

Pentru alegerea preşedintelui, se convoacă o Conferinţă Naţională, iar fiecare filială are un număr de delegaţi, aleşi prin vot secret, care participă la această conferinţă şi votează.