MENIU

Scenariu dramatic privind efectele încălzirii globale, în filmul Vârsta Prostiei - VEZI TRAILER

Foto: wordpress.com
Mai mult de 200.000 de persoane din întreaga lume ar urma să vadă filmul în două zile

Filmul "Vârsta prostiei" (The Age of Stupid), care va fi proiectat luni şi marţi în toată lumea, potrivit unui mod de distribuţie original, prezintă un scenariu negru privind efectele încălzirii globale asupra planetei, pentru a face lumea să reacţioneze şi să prevină devastarea Pământului, relatează AFP.

Amestec suprinzător de documentar, ficţiune şi secvenţe scurte de animaţie, filmul urmăreşte gândurile unui bătrân, interpretat de comicul englez Pete Postlethwaite, care trăieşte în 2055 într-o lume complet distrusă de încălzirea globală. El vede imagini de arhivă - reale - ale epocii noastre şi, cu faţa descompusă, spune că "am fi putut interveni pentru a ne salva, dar nu am făcut-o. E stupefiant".

"În ce stare de spirit eram cu toţii atunci când, ameninţaţi cu distrugerea, am ignorat pur şi simplu această ameninţare?", se întreabă acesta, într-o interpretare voit dramatică. Întoarcerile în timp îi permit să observe vieţile a şase personaje, care trăiau în diferite zone ale globului (India, Statele Unite, Nigeria, Marea Britanie) şi relaţia acestora cu mediul, petrolul şi natura. Astfel Piers Guy, 37 de ani, este un britanic care vrea să dezvolte energie eoliană, dar se loveşte de opoziţia feroce a localnicilor. Fernand Parau, un francez de 82 de ani, ghid montan, priveşte cum se topesc gheţarii. Jeh Wadia, un antreprenor indian de 32 de ani, lansează o companie aeriană low-cost.

Filmul va fi proiectat la NewYork luni seară, într-un cort instalat în Manhattan, în prezenţa fostului secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Kofi Annan, cu puţin înainte de summit-ul ONU despre protecţia mediului, care va reuni numeroşi şefi de state şi de guverne. Proiecţia şi dezbaterea care-i va urma vor fi transmise în direct în mai mult de 400 de cinematografe din SUA.

Marţi, filmul deja tradus în 32 de limbi de către voluntari va fi proiectat în peste 60 de ţări, în locuri foarte diverse, de la Geoda din Paris, la o proiecţie gratuită pe o pânză imensă ridicată pe ţărm în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud.

Potrivit organizatorilor, mai mult de 200.000 de persoane din întreaga lume ar urma să vadă filmul în cele două zile. Acesta a fost deja proiectat în Marea Britanie în luna martie. "Vârsta prostiei" nu a costat decât 450.000 lire sterline (505.000 euro) şi a fost finanţat prin subscripţie publică: 228 de persoane şi firme au investit între 500 şi 35.000 lire sterline şi vor primi un procent din eventulul profit al filmului.

Realizatoarea britanică Franny Armstrong, în vârstă de 37 de ani, apelează la o mobilizare a oamenilor pentru a cere încheierea unui acord mondial asupra climatului, la summit-ul din Copenhaga din decembrie. Ea consideră că rolul publicului este acela de a aminti politicienilor teoria oamenilor de ştiinţă: pentru a încerca limitarea încălzirii globale la +2 grade Celsius, emisiile mondiale de gaze cu efect de seră trebuie să înceteze să crească începând din 2015. "Generaţiile anterioare nu cunoşteau această problemă, iar pentru generaţiile viitoare va fi prea târziu. De aceea, este responsabilitatea noastră. Avem puterea de a face ceva, singura problemă este dacă ne aruncăm sau nu în această bătălie", a spus regizoarea.