MENIU

Scenariu controversat după potopul din Dubai. Este de vină "însămânțarea norilor"?

Inundații devastatoare, în Dubai: mall-ul și aeroportul, sub apă / Foto: Profi Media

Scenariu surprinzător vehiculat pe rețelele de socializare după potopul din Dubai. Mai mulți influenceri au sugerat că ploile de proporții biblice ar avea legătură sau ar fi efectul direct al tehnicii "însămânțării norilor". Este vorba despre o procedură prin care se încearcă modificarea cantității de precipitații produse de anumiți nori, prin crearea artificială a unor nuclee de condensare.

Speculații legate de posibilitatea ca însămânțarea norilor să aibă legătură cu potopul din Dubai au pornit de la faptul că Centrul Național de Meteorologie (NCM) al Emiratelor Arabe Unite chiar folosește aceste tehnici pentru a diminu aproblemele legate de aplimentarea cu apă, notează IFL Science.

Cu toate acestea, nu există dovezi că ceea ce s-a întâmaplat zilel trecutea ra avea legătură cp aceste procedee.

„Nu există nicio tehnologie care să creeze sau chiar să modifice grav acest tip de precipitații. În plus, nu au avut loc recent operațiuni de însămânțare a norilor în această zonă”, a declarat într-un comunicat profesorul Maarten Ambaum, meteorolog la Universitatea Reading, care a studiat modelele de precipitații în regiunea Golfului.

De altfel, Centrul Național de Meteorologie al Emiratelor Arabe a precizat că nu au avut loc misiuni de însămânțare a norilor în timpul ploii din această săptămână.

 



Teoriile legate de efectele scăpate de sub control ale tehnicii de însămânțare a norilor au devenit populare în ultima vreme. În februarie, două furtuni majore care au afectat sudul Californiei au fost atribuite acestei tehnologei.

Mai multe articole despre:
dubai potop insamantarea norilor inundatii