MENIU

Scandalul gazelor dintre Ucraina şi Rusia ar putea fi de durată este concluzia unei convorbiri între Băsescu şi Putin

FOTO: NewsIn
E. Boc: Declaraţia premierului Putin are directă legătură cu conversaţia pe care a avut-o cu preşedintele Băsescu

Scandalul gazelor dintre Ucraina şi Rusia poate fi de durată. Asta a rezultat după o discuţie telefonică între preşedintele Băsescu şi premierul Putin. Afirmaţia a fost făcută vineri seară, la postul public de televiziune, de premierul Emil Boc. Tot vineri Vladimir Putin a făcut o declaraţie surprinzătoare. Premierul rus a spus că tot gazul rusesc de care are nevoie Ucraina într-un an ar putea fi vândut unei companii de stat din România.

"As vrea să spun două lucruri, atât cât pot să spun în acest moment ca informaţie publică. Declaraţia preşedintelui (premierului n.r.) Putin are directă legătură cu conversaţia pe care a avut-o cu preşedintele Băsescu. A fost o discuţie de 40-45 de minute, în care practic am aflat că acest contencios între Rusia şi Ucraina poate dura  - şi a fost şi decizia noastră imediată de a trece pe combustibil alternativ, păcură de exemplu", a declarat Boc la TVR 1.

În ceea ce priveşte alte teme de discuţie, premierul a precizat că nu este încă momentul ca acestea să fie făcute cunoscute, pentru că sunt încă în faza de discuţie.

Întrebat de ce nu a purtat el însuşi cu omologul său rus, Boc a declarat că şeful statului are o relaţie de mai mulţi ani cu Vladimir Putin, prin urmare a optat pentru principiul eficienţei, nu pentru orgoliu.

"Eu cred că în aceste momente, când ai nevoie de soluţii eficiente, nu este timp pentru orgolii. Este o relaţie pe care preşedintele Băsescu o are preşedintele (premierul n.r.) Putin de foarte mulţi ani, a fost la Bucureşti, este o relaţie prin care ei se cunosc mult mai bine. Am mers pe principiul eficienţei şi nu pe cel al orgoliului în această legătură", a spus Boc. El a precizat că se află în contact permanent cu şeful statului şi se informează reciproc. 

Prim-ministrul a afirmat că va discuta luni, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi despre problema gazelor.

Premierul rus Vladimir Putin a răpuns ironic joi la o întrebare a corespondentului TVR la Moscova referitoare la posibilitatea ca România să încheie un contract direct cu Gazprom, eliminând intermediarii, şi a propus ca România să devină intermediarul în livrarea gazului rusesc pentru Ucraina. "În primul rând, da, noi nu suntem împotrivă ca România să participe în proiectul South Stream. În al doilea rând, mă voi referi la întrebarea cu care aţi început - companiile intermediare de pe piaţa românească. Preşedintele României a ridicat această întrebare în discuţia pe care am avut-o (marţi - n.r.). Suntem de acord să trecem la relaţii directe (de livrare a gazului) cu companiile de stat. A propos, suntem de acord să facem asta şi în cazul ucrainean, suntem de acord să semnăm un contract direct cu compania de stat din Ucraina. O să vă spun un lucru surprinzător: am impresia că nu ne permit să facem asta, întrucât compania de stat din Ucraina a refuzat să accepte condiţiile ce au fost puse - 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Atunci, intermediarii au spus: "Noi vom semna şi vom rezolva totul". Tocmai acest fapt îmi şi permite să spun că în Ucraina este prea multă corupţie. Dar am şi o contraofertă pentru România, care este greu de refuzat... Transmiteţi, vă rog, preşedintelui României - tot volumul de gaz anual destinat pentru consumul Ucrainei suntem de acord să-l vindem companiei de stat din România, iar voi să-l vindeţi mai departe Ucrainei...E bună oferta?...Sper c-aţi consemnat!", a răspuns Vladimir Putin