MENIU

Scandal în Japonia, după ce ministrul de finanţe a apărut beat la o conferinţă de presă de la G7

Foto: lastampa.it
Posturile nipone de televiziune au difuzat în buclă imagini cu ministrul Nakagawa

Ministrul japonez de finanţe Shoichi Nakagawa era ridiculizat luni de presa niponă, după o conferinţă de la Roma, la finalul reuniunii G7, la care a participat fiind aparent sub influenţa alcoolului, relatează AFP.

Posturile nipone de televiziune au difuzat în buclă imagini cu ministrul Nakagawa, în vârstă de 55 de ani şi cu o înclinaţie cunoscută spre alcool, răspunzând cu dificultate întrebărilor jurnaliştilor. Ministrul vorbea cu greutate, avea privirea pierdută şi chiar a aţipit în mai multe rânduri în timpul conferinţei de presă.

"A fost publicat ceva... ca o declaraţie...", le-a spus el jurnaliştilor, făcând eforturi vizibile să-şi ţină ochii deschişi. "Rata de referinţă a dobânzii ăăăă... fixată de Banca Japoniei este între zero şi 0,25% şi este foarte mică...", a adăugat el, spre surprinderea guvernatorului Băncii Japoniei, Masaaki Shirakawa, care era lângă el. Rata de referinţă a dobânzii fixată de banca centrală niponă este de fapt de 0,1%.

Ministrul de finanţe a întrerupt un jurnalist care îi punea o întrebare guvernatorului băncii centrale despre politica monetară. "Ăăăă... ce? Puteţi repeta?".

Când un alt jurnalist a luat microfonul pentru a pune o întrebare, ministrul a întrebat cu o voce puternică: "Unde sunteţi?", uitându-se în partea opusă a sălii. Un asistent i-a arătat apoi unde să se uite.

Opoziţia niponă a profitat imediat de ocazie pentru a-l critica pe ministru. "Această întâmplare merită o demitere imediată. Este scandalos", a declarat secretarul general al principalului partid de opoziţie, Partidul Democrat din Japonia, Yukio Hatoyama.

Totuşi, la întoarcerea în Japonia, ministrul a negat că ar fi fost beat la conferinţa de presă. "Am o răceală şi, sincer, medicamentele au fost prea puternice", a declarat el luni dimineaţă. "Nu aş bea înaintea unei reuniuni G7", a afirmat el, pufnind zgomotos.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Takeo Kawamura i-a luat şi el apărarea ministrului, spunând că acesta nu băuse şi că el însuşi a avut manifestări similare după un medicament pentru hernie. Ministrul l-a sunat pe purtătorul de Takeo Kawamura şi a prezentat scuze pentru prestaţia sa de la conferinţa de presă. "Mi-a spus că răcise şi că avusese un program încărcat cu pregătirile pentru reuniunea G7. I-am spus să aibă grijă de sănătatea sa", a declarat purtătorul de cuvânt.

Ministrul Nakagawa, aflat în funcţie din septembrie, este un apropiat al premierului Taro Aso. Guvernul nipon este destul de nepopular înaintea alegerilor prevăzute anul acesta. Datele oficiale publicate luni arată că economia Japoniei s-a contractat în ultimul trimestru al anului 2008 într-o măsură fără precedent de la prima criză a petrolului, în 1974, sub efectul scăderii exporturilor.