MENIU

Satul cu cele mai multe statui şi monumente se găseşte în Bistriţa Năsăud

Foto: Realitatea TV

Satul cu cele mai multe statui şi monumente din ţară este Ciceu Cristeşti din Bistriţa Năsăud. Satul are nouă monumente concentrate în cei doi kilometri pe cât se întinde.

Ion Creangă, George Coşbuc sau Andrei Mureşanu ridicaţi pe socluri ar trebui să îi inspire pe săteni. Iar oamenii sunt foarte mândri de statuile lor.

Satul Ciceu Cristeşti numără mai puţin de o mie de suflete. Dar vestea că aici sunt ridicate mai multe monumente a depăşit graniţele judeţului. Localnicii sunt tare mândri de statuile lor. Primăria nu a dat nici un ban din bugetul local pentru statui. Toată cheltuiala a fost suportată de un medic stomatolog care şi-a dedicat viaţa artei şi le-a cumpărat pe toate.

Medicul a donat de altfel 26 de statui şi monumente în tot judeţul şi urmează să mai cumpere încă cinci. Gheorghe Dascăl a declarat: "Am vrut să las în urma mea ceva pentru strămoşi ca să cunoască istoria patriei şi să arătăm virtuţile noastre strămoşeşti". Cel mai vechi monument din sat este crucea unei foste biserici care datează din secolul 16.
Mai multe articole despre:
Bistriţa donaţie medic statui monumente Năsăud