MENIU

Sărbătoare inedită de Crăciun într-un orăşel din Cuba: localnicii se bat cu artificii

Sărbătoarea e o tradiţie veche de 200 de ani.

Tradiţia a apărut în urmă cu două secole în orăşelul cubanez Remedios.

Un orăşel din Cuba sărbătoreşte Crăciunul într-un mod mai puţin obişnuit: printr-o bătălie a artificiilor. Iar bătălia devine, pe an ce trece, mai serioasă. Tradiţia a apărut în urmă cu două secole în orăşelul cubanez Remedios.

Pentru a-i convinge pe oameni să vină la slujba de la miezul nopţii, de Crăciun, preoţii îi trimiteau pe copii pe străzi să bată oale de tinichea. Încetul cu încetul, tinichelele au fost lăsate de-o parte şi s-a trecut la artificii. Cu timpul, obiceiul a evoluat într-o luptă între două cartiere ale oraşului. Una dintre echipe are drept însemn un şoim, iar cealaltă, un cocoş.

Uneori, spiritele se încing între cele două echipe. Dar nu se ajunge la confruntări fizice decât foarte rar. Chiar dacă în Havana Crăciunul trece aproape neobservat, din cauza regimului comunist, în Remedios tradiţiile au rămas respectate. Totuşi, preotul nu are de ce se bucura. Anul acesta nici nu a ţinut slujba de la miezul nopţii de Crăciun. În biserica nu se aude nimic, din cauza zgomotului artificiilor.

Mai multe articole despre:
bătaie Crăciun Sărbătoare Cuba tineri artificii