MENIU

Şantierele Capitalei pun în pericol atât viaţa muncitorilor, cât şi a pietonilor

Foto: RTV
Inspectorii au găsit nereguli pe mai multe şantiere din Bucureşti

Muncitori fără echipamente adecvate, maluri neconsolidate, schele improvizate şi culoare pietonale care pun în pericol siguranţa cetăţenilor sunt doar câteva dintre neregulile descoperite pe şantierele din Bucureşti de prefectul Mihai Atănăsoaei şi inspectorii pentru protecţia muncii.

Pe şantierul de la pasajul Băneasa, inspectorii pentru protecţia muncii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că au găsit mai mulţi muncitori care lucrau în condiţii nesigure. "Responsabilii de şantier ar fi trebuit, în primul rând, să consolideze pereţii zonelor în care se lucrează şi să asigure zona, pentru a nu exista riscul ca persoane neautorizate să intre în zonă şi să se poată răni", a declarat inspectorul Andi Dumitrache.

Pietonii din zonă s-au plâns de condiţiile improprii de trecere pe lângă şantierul în lucru. "Aşa ceva nu se poate. Nu avem pe unde trece, poate oricând să dea maşina peste noi", a spus o mamă care îşi ţinea copilul de mână.

Şi la pasajul Basarab au fost descoperite probleme, cea mai gravă fiind coborârea unor muncitori într-o groapă cu pereţi neconsolidaţi, în timp ce un escavator continua să scoată pământ la suprafaţă. Inspectorii de muncă au cerut încetarea lucrului, muncitorii s-au conformat pentru puţin timp, însă, imediat după plecarea autorităţilor, escavatorul a reînceput să sape şi lucrătorii au coborât din nou în groapă.

Întrebat ce riscă responsabilii şantierului pentru nerespectarea ordinilor date de inspectorul de muncă, reprezentanul Direcţiei de Inspecţie a Primăriei Sectorului 1, Marian Popa, a declarat că "toţi cei care nu respectă măsurile suplimentare impuse vor suporta consecinţele, pe propria răspundere, ceea ce poate însemna chiar şi închisoarea de la unu la cinci ani". 

În acelaşi punct de lucru, alţi muncitori se aflau la înalţime fără să fie asiguraţi cu hamuri, aşa cum ar fi trebuit, iar locatarii din zonă au reclamat praful gros din zonă, din pricina căruia nu mai pot deschide geamurile. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Inspecţie, responsabilii şantierului ar trebui să asigure udarea zonei, pentru a face aerul mai respirabil în zonă.

Pe şantierul de la Piaţa Sudului au fost constatate, de asemenea, o serie de nereguli, printre care şanţuri de lucru neasigurate, adânci de şase metri şi schele fără balustrade de protecţie. Inspectoratul Teritorial de Muncă a decis oprirea lucrărilor până la înlăturarea deficienţelor.