MENIU

Şansele României de a scăpa de vizele pentru SUA s-au diminuat, potrivit unui oficial american

Foto: ght.org.uk

României îi va fi şi mai greu să se califice într-o perspectivă apropiată în programul american Visa Waiver, în condiţiile creşterii ratei de respingere a vizelor în anul fiscal 2009, a declarat pentru NewsIn Mark Frey, director al acestui program în cadrul Departamentului pentru Securitate Internă.

După o scădere spectaculoasă a ratei de refuz a vizelor în 2008 faţă de 2007 (de la 37% la 25%), rata de respingere a vizelor pentru România a crescut din nou în anul fiscal 2009, la 26,3%. Pentru ca o ţară să fie inclusă în programul Visa Waiver, deci pentru ca cetăţenii ei să fie scutiţi de obligativitatea obţinerii prealabile a unei vize de intrare pe teritoriul american, rata de respingere a vizelor nu trebuie să fie mai mare de 3%, potrivit legislaţiei intrate în vigoare de la 1 iulie.

Din păcate, a explicat oficialul american, Departamentul pentru Securitate Internă nu poate, prin statutul său, să elimine criteriul pragului de respingere a vizelor, stabilit la 3%, pentru ca o ţară să fie inclusă în Visa Waiver. La aceasta se adaugă uşoara creştere a ratei de respingere a vizelor în cazul cetăţenilor români, pentru anul fiscal 2009. Cei doi factori "vor face şi mai dificil pentru România să se califice în termen scurt pentru programul Visa Waiver", a punctat Marc Frey, directorul Programului Visa Waiver.

El a adăugat că Departamentul pentru Securitate Internă salută recenta introducere a paşapoartelor electronice de către România şi îşi păstrează angajamentul de a conlucra cu ţara noastră pentru a face progrese în îndeplinirea celorlalte condiţii care se pun pentru includerea în Visa Waiver.

Însă, subliniază Marc Frey, "Departamentul pentru Securitate Internă este reticent în a propune sau a susţine un orizont de timp specific în acest proces". El spune însă că instituţia americană pe care o reprezintă va continua să monitorizeze progresele României pentru îndeplinirea tuturor cerinţelor din Visa Waiver.

Noul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, sugerase recent că speră că vor fi progrese în ceea ce priveşte Visa Waiver pentru România până la sfârşitul mandatului său de trei ani. Departamentul pentru Securitate Internă se fereşte însă să se pronunţe în legătură cu acest orizont de timp schiţat de ambasador.

Pe de altă parte, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, ambasadorul a recunoscut că procesul de includere a României în Visa Waiver este întârziat şi de unele "controverse" interne americane. "Evident, ar fi fost mai uşor pentru România să ajungă la 10% decât la 3% (rată de refuz - n.r.). E o problemă ce ţine de politica americană. Congresul SUA a adoptat o lege care spune că rata refuzurilor poate rămâne de 10%, dacă Departamentul de Securitate Internă poate implementa un sistem biometric prin care să se poată stabili când părăsesc SUA deţinătorii de viză".

Controversa a fost: cine plăteşte? Departamentul de Securitate Internă (DHS) sau companiile de zbor?", a declarat ambasadorul american. "DHS a refuzat să plătească, spunând că e datoria companiilor de zbor, iar acestea nu au vrut să plătească, deoarece creşterea preţului combustibilului şi alte costuri le scădeau deja profitul. Au avut şase sau opt luni pentru a implementa acest sistem. Nu au reuşit, aşa că rata refuzurilor a scăzut la 3%", a explicat diplomatul. El a mai spus că nu ştie cum va evolua situaţia, dar că este necesar ca ambele aspecte să fie realizate. "De fapt, era o politică foarte bună, să creştem pragul la 10% şi să avem un sistem biometric ce înregistrează plecarea din SUA. Ar trebui să fie reluată, dar nu ştiu dacă se va întâmpla", a conchis Gitenstein.

Întrebat dacă sunt şanse ca limita pentru rata de refuz să fie din nou ridicată la 10%, Marc Frey a spus că până acum nu există un plan specific în sensul acesta şi nici nu a fost adoptat un orizont de timp. "Potrivit legii americane, autoritatea DHS (Departamentul pentru Securitate Internă - n.r.) de a ridica rata de 3% de refuz a vizelor non-imigraţie a fost suspendată la 1 iulie 2009 până când DHS va implementa un sistem biometric de monitorizare a ieşirilor. DHS a testat un set de date biometrice culese de la cetăţeni străini care ieşeau din Statele Unite prin două aeroporturi, în iunie 2009, iar în prezent analizează rezultatele.

Testarea acestor soluţii va asigura că sunt implementate cele mai bune proceduri, pentru a putea continua facilitarea călătoriilor în condiţii legale consolidând în acelaşi timp securitatea Statelor Unite", a conchis responsabilul american.

Subiectul vizelor a fost abordat şi de vicepreşedintele american Joe Biden în discuţiile avute joi la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc. "În ceea ce priveşte acordarea de vize pentru cetăţenii români, primul-ministru în exerciţiu Emil Boc a arătat că România a făcut progrese semnificative pentru atingerea criteriilor tehnice de acces şi a subliniat că autorităţile române sunt dispuse să continue cooperarea cu autorităţile americane competente, în special cu Ambasada SUA la Bucureşti, pentru informarea cetăţenilor români cu privire la exigenţele procesului de analizare a cererilor de viză", se arată într-un comunicat transmis de Guvern la finalul întrevederii Boc-Biden.

MAE se declară "preocupat" de şansele României privind Visa Waiver

România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 26,3% în anul fiscal 2009, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent, în condiţiile în care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea în programul Visa Waiver, prin care se elimină obligativitatea vizelor, potrivit datelor făcute publice de către Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS). DHS a publicat lista ratelor de refuz pe naţionalităţi pentru anul fiscal 2009 (octombrie 2008 - septembrie 2009). Rata României este una dintre cele mai mari din UE, singura ţară care o depăşeşte fiind Marea Britanie, cu 27,8%.

Ministerul român de Externe este preocupat de şansele pe care România le mai are pentru a nu mai necesita viză de intrare în SUA în viitorul apropiat, în condiţiile creşterii ratei de refuz a vizelor la 26,3% şi a coborârii pragului maxim de refuz la 3%, a comunicat instituţia la 16 octombrie. Purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, a declarat pentru NewsIn că MAE "a luat notă" de aceste date şi a subliniat că "rata de refuz nu intră în marja controlului direct al autorităţilor române".

Refuzurile înregistrate la Ambasada SUA din Bucureşti pentru 2009 indicau o rată a refuzurilor de numai 21% . Rata finală de 26,3% a rezultat în urma adunării înregistrărilor de refuz de viză de la toate ambasadele Statelor Unite din lume, a explicat Şerbănescu.

Ministerul a arătat că diferenţa de procentaj poate fi motivată de situaţia specială a cererilor de vize pe care cetăţenii unei ţări (deci şi români) le-au depus la ambasadele americane din alte state decât ţara de origine. "În această situaţie, este mult diminuată puterea de demonstrare a 'legăturilor solide cu ţara de origine', de către solicitantul de viză. Autorităţile SUA analizează cu o atenţie deosebită acest tip de solicitări", a atras atenţia Şerbănescu.

"Vom continua să lucrăm, împreună cu partenerii americani, astfel încât să poată fi identificate cauzele care au condus la creşterea ratei de refuz, principalul obstacol în calea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii români", a asigurat purtătorul de cuvânt al MAE.
Un alt element important este nivelul de informare al solicitantului, potrivit MAE. Un exemplu în acest sens este, potrivit ministerului, cel al revenirilor repetate ale unor aplicanţi care au fost deja respinşi, deşi condiţiile relevante în ceea ce îi priveşte nu s-au modificat. Această situaţie antrenează creşterea în ansamblu a ratei de refuz, care se calculează prin raportare la numărul de aplicaţii respinse şi nu la numărul de solicitanţi.

"În acest context, MAE va iniţia, împreună cu partenerii americani, o campanie de informare a opiniei publice pe această temă. Vom intensifica demersurile de promovare, la nivel politico-diplomatic, în beneficiul aspiraţiilor legitime ale României pentru liberalizarea regimului de vize în relaţia cu SUA. Vom derula aceste demersuri inclusiv prin intermediul dialogului dintre Uniunea Europeană şi autorităţile de la Washington", mai asigură Şerbănescu.

Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru şi România sunt cele cinci ţări din UE care nu sunt încă incluse în programul Visa Waiver, facilitate prin care cetăţenii unei ţări pot călători în Statele Unite fără a avea nevoie în prealabil de obţinerea unei vize pentru intrarea pe teritoriul american de la Ambasada SUA, dacă şederea se desfăşoară pe o perioadă mai mică de 90 de zile. Dintre cele cinci ţări UE ai căror cetăţeni încă mai au nevoie de vize pentru a intra în SUA, România are rata cea mai mare de respingere a vizelor. Astfel, numai 17,8% dintre bulgarii care au solicitat viză pentru SUA au fost refuzaţi, 1,4% dintre cetăţenii ciprioţi, 2% dintre greci şi 13,5% dintre polonezi.

Potrivit legislaţiei SUA, o ţară poate fi scutită de obligativitatea vizelor de călătorie, dacă au fost respinşi mai puţin de 3% dintre cetăţenii respectivei ţări care au solicitat o viză pentru Statele Unite. În afara acestui criteriu esenţial, admiterea în Visa Waiver ţine şi de îndeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea paşaportului electronic, schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate/pierdute şi implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.

Mai multe articole despre:
viză Statele Unite Visa Waiver vize SUA