MENIU

Salariul minim pe economie nu va corespunde cu cel minim de la stat, susţine ministrul Muncii

Salariile bugetarilor din noua grilă de salarizare nu se vor calcula în funcţie de salariul minim pe economie, potrivit ministrului Muncii. Asta înseamnă că valoarea de 705 lei vehiculată de autorităţi în ultima perioadă nu va fi salariul minim pe economie, ci salariul minim din domeniul bugetar.

sincron Marian Sârbu 01.40.41 ati spus in timpul negocierilor, nu o data, de mai multe ori..ca punctul de referinta este salariul minim pe economie 01.40.48 MUSCĂ 1.40.57 asta e o speculatie MUSCĂ 1.39.04

''Ar fi necesar ca salariul minim stabilit anual prin hotărâre de guvern. Să corespundă cu coeficientul unic de salarizare din lege. Poate vom ajunge ca acest salariu minim din domeniul privat să fie chiar mai mare decât coeficientul minim din legea de salarizare'', a declarat Marian Sârbu.

Sindicatele şi patronatele nu sunt de acord cu această decizie.

''Salariul minim trebuie să fie element de bază în politica de salarizare.  Nu vom putea merge cum am mers pana acum si eram unici in Europa cu două salarii minime diferenţiate'', susţine liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. 

''Întâi ar trebui să ne lase pe noi privatii sa negociem salariile pe ramuri şi după aceea bugetarii să se fixeze cu salariul minim la salariul minim negociat de domeniul privat. Este ilogic ca cineva care ia salariile de la noi să aibă salariile mai mari decât noi'', a precizat Sorin Minea,  preşedinte Asociaţia Română a Cărnii.

Guvernanţii au anunţat că îşi vor asuma răspunderea pe legea salarizării unice în sistemul bugetar pe 15 setembrie.