MENIU

Salariaţii CFR Marfă au renunţat la protest după ce au primit 50% din lichidarea lunii mai

Foto: RTV

Salariaţii CFR Marfă au primit vineri 50% din lichidarea lunii mai, restul banilor urmând a fi alocaţi până pe 2 iulie, angajaţii renunţând astfel la intenţia de a protesta în faţa sediului societăţii, a declarat vineri pentru NewsIn, directorul CFR Marfă, Călin Graţian.

"Chiar dacă activitatea societăţii nu depăşeşte 55%, angajaţii primesc în continuare salariile integral. Salariaţii CFR Marfă trebuie să înţeleagă că a scăzut activitatea societăţii şi, cu toate acestea, salariile sunt plătite integral. Nu mai este o economie normală. Pe viitor vor mai fi întârzieri la plata salariilor, iar o reducere a personalului ar putea fi posibilă", a spus Călin Graţian.

Liderii de sindicat au declarat pentru NewsIn că salariaţii CFR Marfă ar fi putut protesta vineri în faţa sediului companiei deoarece o parte dintre aceştia nu şi-au primit drepturile salariale, întrucât Raiffeisen nu a dat drumul la finanţare pentru plata parţială a lichidării aferente lunii mai.

"Împreună cu directorul societăţii, convenisem ca să dăm 50% din lichidarea lunii mai, bani care trebuia să îi ia salariaţii în data de 14 iunie. În cursul zilei de joi s-au emis ordinele de finanţare către cele două bănci: Raiffeisen, unde aveam 12 milioane de lei în contul colector, şi Bancpost, unde se aflau aproximativ 3 milioane de lei. Am convenit cu oficialii CFR Marfă să dăm jumătate din lichidarea lunii mai, iar cealaltă jumătate să se plătească săptămâna viitoare, deoarece nu sunt lichidităţi", a precizat, pentru NewsIn, liderul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Acesta a spus că nu ştie care este motivul pentru care Raiffeisen nu a deblocat acei bani şi i-a lăsat în contul colector. O parte dintre salariaţi, în special cei din conducerea centrală a societăţii, care au cardurile la Bancpost, au primit salariile încă de ieri (joi-n.r.), iar acest lucru i-a nemulţumit pe ceilalţi salariaţi, care trebuie să primescă banii de la Raiffeisen.

"Între timp s-au strâns ceva bani pentru că CFR Marfă are acea problemă cu consorţiul de bănci, cu împrumutul de 120 de milioane de euro. Pe 30 iunie aveau rată scadentă în valoare de 10 milioane de euro pe care i-au plătit. Tocmai de asta nu înţeleg de ce Raiffeisen nu a dat drumul la finanţare pentru salarii", a mai explicat Măntescu.

Vicepreşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Voicu Sala, a declarat că există posibilitatea unui protest deoarece salariaţii sunt nemulţumiţi de toate aceste întârzieri.

Pe de altă parte, directorul general al CFR Marfă, Călin Graţian, a declarat, pentru NewsIn, că nu ştie de intenţia salariaţilor CFR Marfă cu privire la un eventual protest în cursul zilei de vinei. "M-am certat cu sindicatele şi le-am spus că am dat drumul la bani joi seara din două surse, Bancpost şi Raiffeisen. Nu ştiu de niciun protest, mai ales că am vorbit cu liderii de sindicat şi nici ei nu ştiau nimic", a adăugat Graţian. 

Mai multe articole despre:
salariu bancă sindicate protest CFR