MENIU

Saint-Exupery, comemorat pe coasta Mediteranei, unde avionul pe care îl pilota s-a prăbuşit

foto: Wikimedia

În seara zilei de 31 iulie 1944, avionul lui Antoine de Saint-Exupéry, un Lightning P-38, emite un ultim semnal, înainte de a i se pierde orice urmă, dispariţia aceasta rămânând, vreme de 50 de ani, unul dintre marile mistere care vor constitui legenda din jurul scriitorului, notează presa franceză.

Pentru a marca 65 de ani de la moartea lui Exupéry, vineri, 400 de persoane din oraşul Marseille au depus coroane de flori în mare, relatează AFP, în timp ce avioanele, trei Mirage 2000, un Noratlas şi un Lightning P-38, au survolat zona.

Moartea scriitorului nu a fost niciodată pusă la îndoială, în schimb, circumstanţele accidentului nu au fost desluşite, până pe 7 septembrie 1998, când este recuperată o brăţară care i-a aparţinut lui Exupéry, chiar în zona Mediteranei, unde se presupune că avionul, pilotat chiar de scriitor, s-ar fi prăbuşit. De-abia în 2003, epava avionului a fost localizată şi identificată, un an mai târziu.

În martie 2008, Horst Rippert, pilot la Luftwaffe, şi-a amintit, că, pe 31 iulie 1944, a doborât un avion Lightning P-38, chiar în zona pe care o survola Exupéry. "Dacă aş fi ştiut că e el, nu aş fi deschis focul", mărturiseşte Rippert, citat de "Nouvel Observateur".

Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint-Exupéry s-a născut la Lyon, pe 29 iunie 1900. Îşi face serviciul militar în regimentul de Aviaţie de la Strasbourg. Lucrează la societatea Aéropostale a lui Pierre-Georges Latécoère, timp în care îşi scrie prima sa carte, "L'Aviateur". În 1931 publică "Vol de Nuit", carte distinsă cu Premiul Femina.  

"Le Petit Prince" ("Minul prinţ"), scrisă în 1943, este cartea care îl face celebru.

Mai multe articole despre:
comemorare pilot Mediterana