MENIU

S-au scumpit carburanţii de la 1 ianuarie

Foto: Realitatea TV

Carburanţii s-au scumpit odată cu trecerea în 2009. Motivele sunt majorarea accizei cu 5,6 % şi creşterea cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiulu în primele 6 luni ale anului 2008. Specialiştii spun că motorina va continua să fie mai scumpă decât benzina şi anul viitor. Un alt motiv este şi introducerea normelor Euro 5, care ar putea scumpi toate tipurile de carburanţi cu 3 până la 10 procente.

Rompetrol a majorat preţurile de referinţă la benzină cu 19 bani, la un tip de motorină cu 17 bani, în timp ce al doilea sortiment de motorină a fost ieftinit cu 9 bani/litru, de la 1 ianuarie, potrivit datelor transmise de Rompetrol.

Compania Rompetrol a retras de pe piaţă sortimentul de benzină Premium E4 (cu Euro 4) şi de joi a  început să comercializeze două sortimente de benzină şi două de motorină.

Această majorare a preţurilor operată de companie este prima din ultimele şase luni.

Benzina Efix 95 este 3,10 lei/litru, iar litrul de benzină Euro Super 98 fără Plumb este 3,73 lei, în timp ce motorina Efix Diesel va fi mai scumpă cu 17 bani/litru şi va costa 3,52 lei, iar motorina Super Euro 5 va fi ieftinită cu 9 bani şi va costa 3,49 lei.

Preţurile carburanţilor comercializaţi în staţiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% faţă de preţurile de referinţă.

Şi compania Petrom, controlată de grupul austriac OMV, a mărit preţurile de referinţă la benzină cu 18 bani/litru şi la motorină cu până la 16 bani/litru, de joi, din cauza creşterii accizelor şi a taxelor, potrivit datelor transmise de companie.

Astfel, benzina Premium fără plumb 95 costă costa 2,87lei/litru, benzina Top Premium fără plumb 99+ costă 3,20 lei/litru, iar sortimentele OMV Carrera 95 şi OMV Carrera 100 se vind cu 2,97 lei/litru şi respectiv 3,60 lei/litru.     

Motorinele de iarnă au fost scumpite de companie cu 16 bani/litru, iar litrul de motorină Euro Diesel 5 cu 11 bani. Litrul de motorină Top Euro Diesel 5 se comercializează cu 3,30 lei, OMV Sprint Diesel costă 3,35  lei/litru, în timp ce motorina Euro Diesel se vinde cu 3,17 lei, iar preţul litrului de OMV Premium Diesel 3,63 lei.

Preţurile Petrom pot varia cu maximum +/-5% faţă de preţurile de referinţă anunţate de companie.

Mai multe articole despre:
scumpire benzină motorină Euro 5