MENIU

S-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare

Foto: upload.moldova.org

S-a dat startul oficial al campaniei electorale pentru Parlamentul European. Bătălia electorală a început, oficial, joi, la miezul nopţii. Pe 7 iunie vom alege 33 de oameni care vor reprezenta România în Parlamentul European.

Campania va dura până pe 6 iunie, la ora 7 dimineaţa. În cursă s-au înscris şase formaţiuni politice şi doi candidaţi independenţi: Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui, şi Pavel Abraham, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Antidrog.

La PD-L, lista e deschisă de Theodor Stolojan. Urmează, în ordine, Monica Macovei şi Cristian Preda.

Pe lista PNL, prima este Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean şi Renate Weber.

Primii trei candidaţi de pe lista PSD sunt Adrian Severin, Rovana Plumb şi Ioan Mircea Paşcu.

Primul loc pe lista candidaţilor UDMR este ocupat de episcopul Laszlo Tokes, acesta fiind urmat de Iuliu Winkler şi Sogor Csaba.

PRM îl are cap de listă pe preşedintele Corneliu Vadim Tudor iar locul doi este ocupat de Gigi Becali.

Au existat şi nemulţumiri: Daniel Dăianu, care a deschis lista PNL la europarlamentarele din 2007, a rămas acum pe dinafară. Supărat a fost şi fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, care s-a trezit al optulea pe lista de candidaţi, un loc pe care l-a considerat neeligibil.

Probleme au fost şi la PSD. Lavinia Şandru, preşedinte PIN, a dorit să ajungă pe lista social-democraţilor. Ion Iliescu şi alţi lideri ai partidului s-au făcut însă foc şi pară. Europarlamentarii români vor fi aleşi pentru un mandat de cinci ani.

Mai multe articole despre:
alegeri vot partide candidaţi europarlamentare