MENIU

Rusia este gata să furnizeze gaz României fără participarea intermediarilor, anunţă Putin

Foto: time.com
V. Putin: Am pentru România o contraofertă pe care, cred eu, va fi greu să o refuzaţi

Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia nu este împotriva participării României în proiectul South Stream şi este gata să furnizeze gaz fără participarea intermediarilor, informează RIA Novosti.

Vladimir Putin face României o ofertă greu de refuzat. El a declarat joi seară că Rusia ar fi dispusă să vândă direct ţării noastre tot gazul utilizat de Ucraina într-un an şi că nu ar avea nimic împotrivă dacă, la rândul ei, România ar vinde apoi acest gaz Ucrainei: "Dar eu am pentru România o contraofertă pe care, cred eu, va fi greu să o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu. Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi sî îl vindem companiei de stat din România, şi după aceea să îl vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta ? Sper că aţi consemnat-o."

"Nu suntem împotrivă ca România să participe sau să facă parte din proiectul South Stream. Suntem de acord să trecem la relaţii directe în furnizarea de gaze cu companiile de stat", a declarat premierul rus într-o discuţie purtată cu jurnalişti străini la reşedinţa prezidenţială de la Novo-Ogarevo.

Putin a mai spus că Rusia nu va pune piedici proiectului Nabucco, relatează RIA Novosti.

Actualul conflict ruso-ucrainean a generat din nou temeri că cele două ţări nu sunt de încredere în ceea ce priveşte furnizarea, respectiv tranzitarea gazului rusesc către Europa, iar în aceste condiţii sunt reluate dezbaterile privind oportunitatea realizării proiectelor de genul Nabucco sau South Stream.

Nabucco vrea să ocolească Rusia, aducând gaz caspic în Europa, iar South Stream vrea să ocolească Ucraina.

Rusia a încheiat acorduri de tranzit cu Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Grecia. Şi negociază cu Slovenia şi Austria. Proiectul e considerat un concurent pentru Nabucco, însă Ambasada Rusiei susţine că pe harta energetică au loc ambele proiecte.

Şi premierul român Emil Boc a reiterat, într-o întrevedere avută joi la Palatul Victoria cu ambasadorul german la Bucureşti, importanţa definitivării proiectului Nabucco şi a pledat pentru o implicare mai activă a Uniunii Europene în acest sens.

Premierul român a vorbit, de asemenea, despre necesitatea unei politici europene consolidate şi a unei voci comune a UE în domeniul energiei, mai ales în contextul creat de criza gazelor. "Promovarea interesului comun european în privinţa asigurării resurselor de energie reprezintă soluţia cea mai bună", a declarat Boc.

La 1 ianuarie 2009, Gazprom a  sistat livrările de gaze naturale către Ucraina. Măsura a fost luată după ce Ucraina a refuzat să accepte preţul cerut de producătorul rus de gaze.

Gazprom a acuzat Ucraina că, în ciuda asigurărilor date, sustrage gaze din cantitatea destinată clienţilor europeni. 

În urma întâlnirilor care au avut loc joi între reprezentanţii companiei ruseşti Gazprom, ai celei ucrainene Naftogaz şi respectiv reprezentanţi ai UE, Gazprom a anunţat că livrările de gaz vor fi reluate după sosirea observatorilor UE în Ucraina. De asemenea, Ucraina a anunţat că garantează tranzitul gazelor ruseşti dacă Gazprom reia livrările.