MENIU

Rusia a refuzat invitaţia la ceremonia de semnare a acordului interguvernamental pentru Nabucco

Foto: kievukraine.com

Moscova a fost invitată la ceremonia de la Ankara, de semnare a acordului interguvernamental pentru Nabucco, însă nu a răspuns invitaţiei. În schimb, Iranul, menţionat ca posibil furnizor pentru gazoduct, nu a primit o invitaţie, din cauza controversatului său program nuclear.

Statele Unite spun că participarea Iranului la Nabucco ar fi posibilă numai după normalizarea relaţiilor diplomatice, scrie cotidianul turc de limbă engleză Today's Zaman.

În ceea ce priveşte Rusia, trimisul special al Statelor Unite, Richard Morningstar, a declarat duminică, că Rusia este liberă să furnizeze gaz pentru conducta Nabucco, iar ţările participante la proiect trebuie să decidă dacă o acceptă ca partener. Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, declarase sâmbătă seara că Rusia se poate alătura Nabucco, dacă va constata că este profitabil.

Proiectul Nabucco nu a putut găsi suficiente surse de aprovizionare pentru a umple conducta cu o capacitate de 31 miliarde de metri cubi, aflată în competiţie cu proiectul rival sprijinit de Rusia, South Stream, ca să vină în întâmpinarea cererii europene în creştere.

În afară de premierii statelor semnatare - Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria - premierul turc Recep Tayyip Erdogan a trimis invitaţii şi liderilor unor ţări care sunt văzute ca potenţiali furnizori de gaz pentru Nabucco, precum şi conducătorilor acelor ţări care şi-au declarat sprijinul pentru proiect. 

Premierul turc Tayyip Erdogan a declarat, luni, că Turcia vrea ca gazele naturale iraniene să fie transportate în Europa prin conducta Nabucco, "atunci când condiţiile o vor permite".

Erdogan a spus că emiratul Qatar ar putea avea un rol major în proiect, prin intermediul unui terminal de gaz natural lichefiat din Turcia şi consideră că gazele naturale ruseşti pot fi tranportate către pieţele europene prin intermediul conductei Nabucco.

Statele Unite spun că participarea Iranului la Nabucco ar fi posibilă numai după normalizarea relaţiilor diplomatice, scrie cotidianul turc de limbă engleză Today's Zaman. 

Astfel, au fost trimise invitaţii către Azerbaijan, Irak, Egipt, Kazahstan, Turkmenistan şi Uzbekistan. Uniunea Europeană va demonstra importanţa pe care o acordă proiectului prin prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi a comisarului pentru energie, Andris Piebalgs.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezidat ceremonia de semnare a acordului, în prezenţa reprezentanţilor Austriei, Bulgariei, Ungariei şi României. Din partea României a participat premierul Emil Boc.

Ceremonia de semnare a avut loc la hotelul Rixos Grand Ankara.

Mai multe articole despre:
Rusia Nabucco