MENIU

Roşia Montană a intrat în Cartea Recordurilor: Cei mai mulţi oameni din lume care au căutat simultan aur cu şaitrocul

Foto: leoburnett.ro

Comuna Roşia Montană deţine oficial un nou record mondial, fiind prima comunitate minieră din lume în care cei mai mulţi oameni au căutat simultan aur cu şaitrocul (unealtă tradiţională pentru căutat aurul). Recordul a fost omologat de către companie Guiness World of Records.

De Ziua Minerului, sărbătorită pe 30 august, peste 100 de localnici de toate vârstele s-au adunat pe stadionul “Minerul” din Roșia Montană, hotărâţi să intre în Cartea Recordurilor si, mai mult, să creeze un record mondial nou. Condiţiile realizării recordului mondial au fost stabilite şi supervizate de către Guiness World Records.

Organizatorii evenimentului, Primăria Roșia Montană cu sprijinul companiei Roșia Montană Gold Corporation, au pus la dispoziția participanților peste 100 de șaitrocuri, lucrate manual de către meșterii locali, cu ajutorul cărora s-a căutat aur în aluviunile aduse de pe râurile din zonă, în jurul unui jgheab de aproape 50 de metri lungime.

Participanţii la eveniment au găsit paiete de aur, care au fost apoi trimise pentru analiză la Facultatea de Biologie şi Geologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Catedra de Mineralogie. Prestigioasa organizaţie Guiness World Records a omologat apoi recordul, prin emiterea certificatului oficial către Primăria Roşia Montană.

"Suntem bucuroşi şi totodată mândri de această reuşită a comunităţii din Roşia Montană.  Practic suntem singura comunitate minieră din lume care a intrat în Cartea Recordurilor. Este o premieră mondială, care atestă, o dată în plus, că mineritul în Apuseni este o îndeletnicire cu o veche tradiţie" a spus Eugen Furdui, Primarul comunei Roşia Montană.

Ziua Minerului din acest an a adus la Roşia Montană peste 3000 de participanţi din comuna roşiană şi comunităţile învecinate (peste 10 comunităţi din judeţele Alba, Hunedoara şi Bihor). Prima ediţie a "Festivalului Comunităţilor Miniere şi al Tradiţiilor Minereşti" a fost foarte bine primită de către comunităţile din munţii Apuseni.

"În acest an, mai mult ca niciodată, am vrut ca mesajul nostru să adune la un loc comunităţile miniere din munţii Apuseni, iar vocea noastră să fie auzită în toată ţara, dar şi peste hotare. Mesajul? Unul simplu şi foarte clar: la Roşia Montană mineritul este o tradiţie, care trebuie pusă la loc de cinste şi continuată", a afirmat Eugen Furdui.

"Tradiţia minieră din munţii Apuseni nu a murit şi nici nu o vom lăsa să se stingă. Localnicii îşi doresc ca mineritul din munţii Apuseni să devină din nou o sursă de trai şi civilizaţie în aceste locuri care au o tradiţie de mai bine de 2000 de ani în mineri,” a afirmat Dragoş Tănase, Director General Roşia Montană Gold Corporation.