MENIU

Romii şi maghiarii din Sâncrăieni au semnat un protocol de împăcare. Vezi regulile de convieţuire

Foto: foto.md

Maghiarii şi romii din comuna harghiteană Sâncrăieni au decis să facă pace şi să respecte normele paşnice de convieţuire. Liderii celor două părţi au semnat luni un protocol prin care se obligă să nu mai comită furturi şi să respecte proprietăţile. Cu toate acestea, jandarmii şi poliţiştii au rămas în continuare în localitate.

Reprezentanţii maghiarilor şi cei ai romilor din Sâncrăieni, asistaţi de primar şi de subprefectul judeţului, au alcătuit un set de reguli de convieţuire. În tot acest timp localnicii aşteptau rezultatul. După aproape patru ore de discuţii, înţelegerea a fost pecetluită printr-un protocol.

Romii s-au angajat să respecte regulile de conduită dar mai ales pe cele de curăţenie. În documentul acceptat de ambele părţi se spune că vor înceta furturile, iar cei care deţin proprietăţi vor intra în legalitate cu actele. De asemenea, se interzice celor care nu au terenuri să deţină cai.

Nu în ultimul rând, igiena este obligatorie.

Conflictul din Sâncrăieni s-a declanşat săptămâna trecută în urma unei altercaţii în care un rom a rănit un maghiar. Conflictul s-a transformat într-o răzmeriţă generală oprită de forţele de ordine.

Mai multe articole despre:
maghiari conflict romi împacare