MENIU

Romavia riscă să rămână fără piloţi din cauza unei ordonanţe de urgenţă

Foto: RTV

Preşedintele României riscă să rămână fără piloţi pe avionul pe care îl foloseşte la deplasările în ţară şi străinătate. Toţi aviatorii pe care îi are Romavia sunt pensionari şi sunt afectaţi de ordonanţa privind veniturile cumulate. Până acum niciunul nu a spus că ar vrea să renunţe la pensie, pentru că aceasta depăşeşte salariul, ca valoare.

80 din cei 230 de angajaţi ai Romavia se gândesc să părăsească instituţia. Printre aceştia se numără nu doar piloţii, ci şi personalul calificat în domeniu. Ei vor trebui să aleagă, ori rămân cu pensia, ori renunţă la aceasta şi merg în continuare la serviciu. Păstrarea funcţiei însă necesită restituirea la stat a plăţilor compensatorii primite până în prezent, ceea ce ar afecta grav buzunarul fostelor cadre militare.

În aceeaşi situaţie se află şi Şcoala Superioară de Aviaţie, unde toţi profesorii de zbor, 40 la număr, sunt foşti piloţi ai Ministerului Apărării sau Internelor. Conducerea instituţiei de învăţământ este îngrijorată deoarece nu va putea găsi şi angaja specialişti cu experienţă în domeniu până în martie, când încep lecţiile de zbor cu studenţii.

La Autoritatea Aeronautică, 34 de angajaţi sunt în aceeaşi situaţie. Aici însă, câţiva dintre ei susţin că vor opta pentru salariul, care e ceva mai mare. Potrivit ordonanţei de urgenţă, în 13 zile, cu toţii vor trebui să ia o decizie, salariul sau pensia.

Mai multe articole despre:
salariu aviaţie pensie ROMAVIA aviatori