MENIU

Românii sunt printre primii în topul bugetarilor din UE care primesc sporuri

Foto: ura-inform.com

Românii sunt printre fruntaşi când vine vorba de sporuri salariale. Deşi în majoritatea statelor europene veniturile angajaţilor sunt determinate în mare parte de salariul de bază, la noi e invers. Ponderea primelor depăşeşte jumătate din salariul lunar al bugetarilor.

În România, bonusurile ajung şi la 60% din totalul veniturilor, în timp ce la ceilalţi europeni nu depăşesc 20%. Cele mai multe state europene acordă prime salariale pentru condiţii de muncă deosebite şi sarcini speciale.

Potrivit unui studiu al Institutului European de Administraţie Publică citat de Cotidianul, bugetarii din Belgia, Finlanda sau Franţa primesc cele mai puţine sporuri. Aceştia primesc indemnizaţie pentru copil, prime legate de risc sau asigurări medicale. Aptitudinile personale şi performanţele angajatului nu dau naştere la bonusuri, ci determină salariul de bază.

La fel ca România, sunt şi alte state care acordă multe indemnizaţii salariale care nu ţin de performanţa angajaţilor. De exemplu Olanda. Aici angajaţii statului beneficiază de o listă lungă de sporuri, printre care se găseşte prima de concediu, prima pentru rechemare la muncă sau decontarea transportului. În timp ce guvernanţii români au interzis cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaţilor vârstnici, olandezii încurajează persoanele în vârstă să continue să lucreze şi le acordă bonus la salariu.

Multe beneficii în bani primesc şi bugetarii din Grecia sau Irlanda, însă acestea sunt acordate pentru condiţii de muncă, responsabilităţi sau studii speciale.

Mai multe articole despre:
Olanda România prime salarii sporuri