MENIU

Românii, printre cei mai pesimişti europeni în privinţa evoluţiei condiţiilor de muncă

Foto: emaramures.ro

Majoritatea europenilor consideră că munca le deteriorează starea de sănătate, potrivit unui sondaj pentru Agenţia europeană pentru siguranţă şi sănătate în muncă.

În cele 27 state membre UE, 28% dintre respondenţi consideră că munca le deteriorează semnificativ starea de sănătate, iar 47% spun că "într-o oarecare măsură", potrivit sondajului realizat de institutul TNS. 15% au răspuns "nu prea", iar 6% "deloc".

În Lituania, procentul persoanelor care cred că munca le deteriorează destul sau semnificativ sănătatea este cel mai mare (91%), iar cel mai scăzut este în Malta, 61%.

În Franţa, unde mai multe sinucideri în rândul angajaţilor France Telecom au relansat dezbaterea pe acest subiect, 79% cred că munca le deteriorează sănătatea.

Aceste rezultate sunt surprinzătoare, a comentat Jukka Takala, directorul Agenţiei europene. În opinia sa, "impactul muncii asupra sănătăţii este, evident, real, dar aşteptările faţă de muncă au crescut: ea nu mai este doar un mod de a supravieţui".

Întrebaţi despre evoluţia condiţiilor de muncă, 57% dintre europeni cred că ele s-au ameliorat destul, faţă de 32%, care cred contrariul. Grecia este pe primul loc între ţările cu cele mai sumbre constatări, devansând Bulgaria, Slovenia şi România.

Cu privire la viitor, 61% dintre respondenţi cred că actual criză va deteriora semnificativ sau mai degrabă va deteriora condiţiile de muncă, faţă de 34%, care nu cred acest lucru. Cei mai pesimişti sunt lituanienii, slovenii, grecii şi estonii.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 27.106 persoane din cele 27 state membre. Ancheta a fost realizată telefonic în perioada 24 martie-12 mai 2009.