MENIU

Românii mănâncă scump

Coşul cu alimente de bază îi costă pe români cu până 20 de procente mai mult decât pe bulgari. Asta pentru că preţurile produselor alimentare găsite la sud de Dunăre au preţuri mult mai mici decât celel găsite în magazinele româneşti. O echipă Realitatea TV a plecat la cumpărături la Ruse, în ţara vecină, şi a comparat preţurile cu cele din Bucureşti.

Pentru experimentul nostru am ales două supermarketuri din cele două ţări. Unul din oraşul bulgăresc Ruse, celălalt din Bucureşti. Ambele magazine aparţin aceluiaşi lanţ internaţional. Am trecut pe listă produsele de bază pe care le cumpără o familie pentru nevoile de zi cu zi: lapte, ouă, pâine, carne, paste făinoase şi altele. Din ambele ţări am pus în coş produsele cele mai ieftine pe care le-am găsit pe rafturi.

Cele mai mari diferenţe de preţuri se găsesc la carne. O pulpă de pui cu spate de un kilogram a costat cu o treime mai puţin în Bulgaria decât în România. Telemeaua, ouăle, zahărul şi făina luate din Capitală golesc mai repede portofelele noastre decât pe cele ale vecinilor de la sud de Dunăre. La Ruse, apa plată e la jumătate de preţ.

Sunt însă şi produse mai ieftine în România decât în Bulgaria. Un litru de lapte, un pachet de unt sau o sticlă de ulei costă ceva mai puţin la noi în ţară. După ce am umplut cu aceleaşi produse un coş bulgăresc şi altul românesc am făcut totalul. Coşul bulgăresc costă 51 de lei, cel românesc 61 de lei.

Preţuri Bulgaria - România

1 kg pui
                  10 lei - 14 lei
500 g telemea          6,5 lei - 8,7 lei
1 kg de făină            2 lei - 3,5 lei
1 kg de zahăr            2,4 lei - 3,5 lei
10 ouă                     5,8 lei - 6,7 lei
1,5 litri de apă plată   0,7 lei - 1,7 lei

Preţuri Bulgaria - România

1 litru de lapte        3,5 lei - 2,7 lei
1 pachet de unt       5 lei - 4,5 lei
1 litru de ulei           4 lei - 3,8 lei

Mai multe articole despre:
null